Značaj plodoreda u organskoj proizvodnji

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #523514
    Milenković Marija
    Učesnik

      Plodoredom i dužim periodom vraćanja useva na isto polje veće je korišćenje organske materije (đubrivo, zelenišno đubrivo).Plodored kao osnovna agrotehnička mera objedinjuje sve agrotehničke mere stvarajući tako jedinstven sistem organske poljoprivrede. Bez pravilne primene plodoreda u organskoj proizvodnji ne može se dobiti zdrav i kvalitetan proizvod, posebno u povrtarskoj proizvodnji.Za organsko povrtarstvo specifična je primena čistog povrtarskog plodoreda sa smenom tri grupe povrća i njihovih zahteva za organskim đubrivom.
      Prvu grupu povrtarskih kultura čine vrste koje dolaze na prvo mesto u plodoredu, podnose obilno đubrenje organskim đubrivima.Orijentalne količine organskih đubriva za ovu grupu biljaka su 4-6 kg/m² ili 2-3 kg/m². To su intenzivne povrtarske kulture poput paprike, krompira, tikve, kupusnjača, paradajza, krastavca, dinja i lubenica.
      Drugu grupu čine vrste koje zahtevaju manje organskih đubriva jer ona nepovoljno utiču na smanjenje kvaliteta proizvoda.Ova grupa povrtarskih kultura đubre se sa 1,5-2,5 kg/m² komposta.Ove vrste povrtarskih kultura mogu se sejati posle prethodno pomenutih intenzivnih kultura organskim đubrivima, koja će produžno delovati na ovu grupu povrtarskih kultura.
      U ovu grupu spadaju šargarepa, cvekla, spanać, rotkva, keleraba i sve vrste lukova.
      Na trećem mestu su leguminoze na čijem korenu se razvijaju kvržice sa bakterijama koje fiksiraju azot iz vazduha i tako obogaćuju zemljište ovim elementom.One se gaje posle vrsta iz druge grupe i ne đubre se organskim đubrivom.Ovo je grupa biljaka poput pasulja, boranije, graška, sočiva, boba…Gajenjem ovih kultura, ove biljne vrste u velikoj meri popravljaju fizičke i hemijske osobine zemljišta zbog čega su neophodna karika u sistemu plodoreda.
      Van plodoreda gaje se višegodišnje povrtarske vrste asparagus, rabarbara.
      Pri upostavljanju tropoljnog plodoreda treba voditi računa o predkulturi. Uključivanje zelenišnog ugara ili krmnih vrsta moguće je u kombinaciji ratarsko-povrtarskom plodoredu. Najbolje je u cilju popravke fizičkih i hemijskih osobina zemljišta uključiti neku žitaricu, kojom bi se biološkim putem veoma efikasno vodila borba protiv korova.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.