Značaj održavanja higijene kože ovaca i koza

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #512878
  Ranđelović Dejan
  Učesnik

   Značaj održavanja higijene kože ovaca i koza

   Kako bi održali kožu ovaca i koza zdravom, temelj je pravilna izbalansirana ishrana, a zatim, zavisno od načina uzgoja, odgovarajući smještaj. U stajskom vazduhu ne sme biti prašine što podrazumeva adekvatnu ventilaciju, a naročito neadekvatni uslovi relativne vlage u objektu, koja je neuslovna ispod ili iznad optimalne (60 – 80%).
   Odgovarajućom ventilacijom tokom letnjih i zimskih meseci možemo sprečiti izbijanje ili širenje pojedinih zaraznih i parazitskih bolesti kože. Kod koza u intenzivnom uzgoju potrebno je u staje staviti pokretne ili nepokretne četke kako bi životinje mogle same održavati higijenu površine kože. Obezrožavanje je takođe preventivni zahvat kojim štitimo ozleđivanje kože, ali i drugih organa.
   Preventiva zaraznih i parazitskih bolesti se sastoji u uvođenju zdravih životinja u stado, prvenstveno ovnova i jarčeva. Nove životinje je potrebno držati odvojeno od stada minimalno tri nedelje u karantinu kako bi uočili moguće promene na koži.
   Važno je naglasiti da usled svake promene na koži ili promenu ponašanja životinja tj. češanju ovaca i koza sumnjivu ili oboljelu životinju moramo odvojiti od stada. Na taj način ćemo u jednom trenutku prekinuti širenje uzročnika i smanjiti gubitke u proizvodnji i troškove lečenja.

   Savetodavac za stočarstvo
   PSSS Leskovac
   mr Dejan Ranđelović

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.