- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 2 nedelje, 5 dana ranije by Gačić Marina.
-
AutorČlanci
-
24.09.2024 u 07:57 #593095Gačić MarinaUčesnik
Dezinfekciona barijera za dezinfekciju obuće ljudi koji ulaze na farmu je veoma značajna, kao i izgradnja dezinfekcionih barijera na ulazu pojedinih staja. Dimenzije i mesto na kome se postavljaju male dezbarijere za obuću ljudi u farmu i u staju treba da onemoguće da se ona zaobiđe ili preskoči. Njene dimenzije određuju se na sledeći način: Dužina barijere= dužina koraka od pete i vrha obuće jedne i druge noge + 10-15 cm. Dužina ove barijere može biti i nešto manja, npr. trostruka veličina/dužina obuće izražena u centimetrima. Uz samu dezbarijeru za obuću može se staviti neki materijal koji upija tečnost (sunđer, jutena krpa itd). Ovaj materijal upija i prljavštinu pa se smatra za pogodnije rešetke od drveta ili metala, a iznad njih 2,0 do 3,0 cm treba da bude dezinfekcioni rastvor kako bi se obezbedila dezinfekcija obuće. Zarazni uzročnici mogu i preko ruku da se prenesu, stoga je potrebno da se izvrši i dezinfekcija ruku na ulazu u farmu. Zbog toga se na ulazu u farmu postavljaju dva suda, u jednom je rastvor dezinficijensa za ruke, a u drugom je čista voda kojom se peru ruke nakon izvršene dezinfekcije. Za potrebe lične dekontaminacije priprema se neophodna koliĉina 2% rastvora limunske kiseline, koja se mora obavezno nalaziti neposredno kod radnika koji pripremaju dezinfekcioni rastvor.
(Izvor:ZOOHIGJENA – Autor: Profesor dr Nada P. Plavša, PhD, MSc, DVM Departman za veterinarsku medicine Poljoprivredni fakultet Novi Sad)
Dipl. inž. Marina Gačić
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.