Značaj i agrotehnika prosa – Miloš Nikoletić

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #563302
  Nikoletić Miloš
  Učesnik

   Proso je bezglutensko zrnasto-skrobna biljka koja se prvo koristila za ishranu ptica. Zrno prosa ima višestruku namenu kako u ljudskoj ishrani (obavezno se nalazi u prodavniciama zdrave ishrane) tako i u industriji piva i alkohola. Neoljušteno zrno služi kao odlična stočna hrana, naročito za ishranu svinja i živine. Proso se može gajiti i koristiti i kao zelena stočna hrana i za seno.
   Brašno od prosa se dodaje pšeničnom brašnu za spravljanje hleba i peciva boljeg kvaliteta. Mnogi stručnjaci tvrde da je odlična alternative pšenici naročito zbog sušnih perioda koji se ponavljaju iz godine u godinu.
   Najviše mu odgovara umerena klima, seje se odaprila do maja, a žanje krajem avgusta.Pošto ima dobro razvijen korenov sistem podnosi sušu. Najviše zahteva vlage od vlatanja pa do metličenja.
   Najbolji predusevi su zrnene i krmne mahunarke i okopavine. Zemljište treba da bude čisto, bez korova i kvalitetno pripremljeno, te sa obradom zemljišta treba krenuti na vreme. Obrada zemljišta se vrši kao za kukuruz. Odličan je kao predusev pošto ostavlja zemljište čisto, bez korova.
   Proso zahteva plodna zemljišta i pogoduje mu đubrenje. Za postizanje visokih i stabilnih prinosa treba upotrebiti 80-90kg/ha azota, 120-150kg/ha fosfora i 70-90kg/ha kalijum. Raspored unošenja đubriva treba da bude kao i kod kukuruza.
   Za setvu prosa se upotrebljava krupno, kvalitetno seme sa najmanje 93% klijavosti i 99% čistoće. Setva se obavlja kada je zemljište zagrejano na 12-15C. Obavlja se širokoredno, uskoredno ili u trake. Količina semena za setvu zavisi od vrste setve i kreće se od 8-18kg/ha. Dubina setve treba da iznosi 2-3cm.
   Nega prosa obično počinje valjanjem useva posle setve da bi nicanje bilo ujednačeno. Na jako zbijenim i vlažnim zemljištima ova mera se ne preporučuje.Međuredna obrada je vrlo važna mera nege kod širokoredne setve, obično se primenje dva putai to prva, plića na 2-4cm dubine i druga na 4-5cm.
   Kako proso sazreva neujednačeno, žetva prosa se obično obavlja dvofazno u vreme kada metlice dobiju tamniju boju.
   Iako nije kultura koja se seje mnogo I često kod nas , može da se kupi deklarisano seme , pa samo takvo i treba koristiti za setvu.

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.