Značaj malčiranja u voćarskoj proizvodnji

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #579053
    Janković Zoran
    Učesnik

      Малчирање, као агротехничка мера доприноси унапређењу производње у воћарству и обухвата уклањање трава и другог непожељног растиња из зоне корена воћака, што има знатан утицај на развој и здравље биљака.

      Употреба малчирања побољшава опште кондиционо стање биљке, јер се уклањањем трава и непожељног растиња осигурава воћкама бољи приступ хранљивим материјама и омогућава њихов бољи раст и развој. Велики значај је у одсуству потребе за применом хербицида, као и смањењу употребе пестицида. Смањењем потенцијала болести и штеточина постоји мања потреба за употребом хемијских средстава. Ово доприноси еколошки одрживој производњи.

      Редовним одржавањем међуредова малчерима, што подразумева и млевење биљних остатака резидбе, земљиште се обогаћује хранљивим елементима и хумусом који настаје разлагањем биомасе активношћу сапрофитних, целулозних гљива и бактерија. Употреба механизованих уређаја, као што су малчери и тримери обезбеђује се брже и ефикасније малчирање, што је посебно корисно на већим површинама.

      Сетва биљака и биљних смеша које брзо расту и формирају компактан слој малча, може бити ефикасан начин за природно малчирање. Детелина и валеријана су биљне врсте које се често користе за ефикасно малчирање у пољопривреди. Детелина, са својим богатством азота, не само што обогаћује тло, већ и формира компактан слој малча који сузбија раст трава. Валеријана, брзорастућа биљка, која помоћу својих бујних зелених листова, представља одличну опцију за малчирање, брани површину од суше. Обе биљке не само да штите од непожељног раста конкурентске вегетације, већ и природно обогаћују земљиште, чинећи их идеалним партнерима у одрживом пољопривредном систему.

      Иако малчирање има бројне предности, његовом применом се може у неким случајевима изазвати сабијање земљишта или губитак биолошке разноврсности у тлу.

      Малчирање у воћарству представља неопходну агротехничку меру која доприноси унапређењу квалитета и количине рода. Иако су трошкови и неки потенцијални недостаци присутни, предности које малчирање пружа у смислу заштите од болести, штеточина и бржег развоја биљака, чине га веома пожељном мером у савременом воћарству. Избор одговарајућег метода и средства за малчирање зависи од конкретних услова на пољопривредном газдинству и циљева произвођача. Укратко, малчирање је кључни елемент у одржавању здравља и производности воћака, што је од суштинског значаја за успешно и одрживо воћарство.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.