Zimsko-prolećna proizvodnja zelene salate

 • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 2 meseci ranije by Veljko Joksimović.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #578479
  Veljko Joksimović
  Učesnik

   Zelena salata prešla je put od sezonskog povrća do onog koje se proizvodi i konzumira tokom cele godine. Za uspešno gajenje zelene salate ključna su tri faktora: oblik i veličina glavice, temperaturni uslovi i odabir sorte.

    

   Salata se tokom zimskog perioda uspešno može gajiti u staklenicima bez dopunskog grejanja. Dobar prinos zelene salate sa jednog kvadratnog metra u stakleniku je 3-5 kg.

    

   Temperatura je veoma bitan faktor za gajenje ove kulture. Optimalna temperatura za zavijanje glavice je 16-18 stepeni, dok je minimalna temperatura za obavljanje fizioloških funkcija 5 stepeni, a maksimalna 20-25 stepeni. Takođe, razlika između dnevne i noćne temperature ne sme biti veća od 10 stepeni.

    

   Tokom meseca decembra može se uspešno raditi na proizvodnji rasada zelene salate. Setva rasada zelene salate tokom meseca decembra, obezbeđuje berbu I snadbevanje tržišta tokom marta I aprila meseca. Setva se najčešće obavlja u  kontejnere za proizvodnju rasada (jedno seme u jednu kocku). Proizvodnja rasada obično traje 4 do 6 nedelja. Rasađivanje salate obavlja se ručno ili mašinski na postavljenu malč foliju. Rastojanje između glavica salate određuje krupnoća glavice zelene salate ( 20×20, 25×25…). Od mera nege zelene salate u zaštićenom prostoru najvažnije su grejanje I provetravanje plastenika, kao I količina I raspored vode tokom vegetacije. Period od rasađivanja do berbe salate zavisi od vremenski uslova( temperature,  vlažnost, voda) I obično, u zimskim uslovima, traje oko 2 meseca.

    

   Odabir adekvatne sorte je najbitniji uslov koji se mora ispuniti pre početka gajenja zelene salate. Sorta određuje koliko će proces proizvodnje biti uspešan. Ukoliko se prolećna sorta gaji zimi, može se desiti da salata uopšte ne zavije glavicu, dok zimska sorta gajena leti ili u proleće može vrlo brzo da obrazuje cvetonosno stablo.

    

   dipl.inž. Veljko Joksimović

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.