ŽETVA ULJANE REPICE

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #589044
  Milovanović Milenković Sanja
  Učesnik

   Иако не спада у најзначајније гајене врсте, уљана репица има вишеструку намену, а све више се гаји управо за производњу биодизела. Трећина биодизела у свету се производи управо од уља уљане репице, док у земљама Европске уније репица има још већи значај, чак 77% биодизела води порекло од уљане репице. Оваква улога уљане репице довела је до тога да се површина под којом се уљана репица у Европској унији гаји у индустријске сврхе порасте са 1,7 милиона хектара на 6,4 милиона хектара у периоду између 2003. и 2010. године.

   Ако узмемо у обзир да се и светска потражња за јестивим уљем повећава из године у годину, уљана репица представља вишеструко корисну биљну врсту за гајење.

   Простор Србије је погодан за гајење уљане репице И  приноси који се остварују у Србији су просечно око 4 тоне по хектару (при оптималним временским условима), што практично значи да се са једног хектара добија приближно око 1 тоне биодизела. У овом тренутку у Србији практично не постоје засади енергетских биљака, док су површине под уљаном репицом и даље на нижем нивоу од потребе за њеним уљем као сировином у прехрамбеној и другим прерађивачким гранама индустрије.

   Сазревање уљане репице се продужава током прилично дугог временског периода. Усеви уљане репице се често хетерогено развијају у време жетве, тако да махуне уљане репице показују различите степене зрелости. Треба имати мало стрпљења током жетве. Када горње семенске махуне вец́ отпадају, доње семенске махуне у усеву често су још зелене.

   Као код свих ратарских биљних врста тако и код уљане репице, жетва представља веома одговоран посао јер може да проузрокује веома велике губитке услед осипања семена. Пошто уљана репица при крају вегетације веома брзо дозрева зато  је код ње изузетно важно одредити прави моменат жетве.

   Одређивањем правог момента жетве можемо утицати на смањење жетвених губитака и квалитет семена. Оно што је проблем при одређивању момента жетве њено сукцесивно зрење. У неким земљама жетва се обавља двофазно док код нас је то једнофазно житним комбајном.

   Жетва уљане репице се обавља у технолошкој зрелости, када влага у зрну падне испод 13%. Усев је тада обично жућкасто смеђе боје, листови осушени, љуске на бочним гранама углавном смеђе, а на главној оси сиво смеђе. Семе је углавном смеђе боје и тврдо. Повећана влага има за последицу досушивање што представља додатан трошак, а и квалитет уља је смањен. У жетви се користе универзални житни комбајни са посебним хедером за убирање уљане репице , који има продужени хедерески сто , са једном или две бочне косе. Број обртаја бубња треба да буде што мањи, испод  500 обртаја у минути, подесити отворе на горњем И доњем ситу, прилагодити јачину ваздушне струје И усмерење.

   Саветодавац: Сања Миловановић Миленковић

    

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.