Zelena stočna hrana u proizvodnji mleka

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #513157
  Vujić Radosav
  Učesnik

   U dobro organizovanom sistemu proizvodnje krmnih kultura,u sistemu zelenog konvejera za date ekološke uslove moguće je znatno produžiti period ishrane zelenom hranom (150-180 dana) koliko to sada iznosi na 222-240 dana što je vrlo značajno kako sa biološkog tako i ekonomskog aspekta.

   Zelena hrana poboljšava kvalitet ishrane ,jer je bogatija u hranljivim sastojcima a naročito belančevinama, mineralnim materijama i vitaminima.Korišćenjem kvalitetne zelene hrane u dužem periodu moguće je značajno povećanje produkcije mleka i mesa kao i poboljšanje reproduktivnih osobina i sposobnosti životinja uz istovremeno očuvanje dobrog zdravstvenog stanja.
   Upotrebom zelene hrane izbegavaju se brojni gubici koji nastaju u procesu pripremanja stočne hrane sušenjem ,siliranjem ,konzerviranjem skladištenjem a koji su obično visoki.

   Zelena hrana je najjeftiniji izvor hranljivih sastojaka ,te iz tog razloga značajno snižava troškove ishrane koji su vrlo visoki u strukturi cene koštanja stočarske proizvodnje.Ona smanjuje upotrebu skupih koncentrovanih hraniva ,a posebno proteinskih komponenti obroka.

   Zeleni konvejer predstavlja dobro organizovan sistem proizvodnje zelene stočne hrane u kome se neprekidno u toku čitavog vegetacionog perioda proizvodi dovoljno zelene stočne hrane. Među najvažnije krmne biljke koje su pogodne za gajenje u sistemu zelenog konvejera spadaju: perko, stočni kelj, uljana repica, ozimi i jari stočni grašak, grahorica, sirak sudanska trava, lucerka, crvena detelina, žuti zvezdan i dr.

   dr Radosav Vujić,
   savetodavac za stočarstvo

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.