Zelena povrtna stenica-Nezara viridula-LJiljana Jeremić

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #514673
  Jeremić Ljiljana
  Učesnik

   Usled globalnih klimatskih promena kao i intenzivnijeg transporta roba došlo je do širenja novih vrsta štetočina koje opstaju u područjima gde impogodujuklimatski uslovi ,ima dovoljno hrane a nema prirodnih neprijatelja. Jedna od tih štetočina je i Nezara viridula.Ona potiče iz tropskih i suptropskih krajeva.U Srbiji je po izvorima iz PIS-a prvi put registovana na području Fruške Gore i okolini Beograda u toku 2007.godine.Polifagna je štetočina.Pojava se registruje na usevima paprike,paradajza,krompira,boranije,soje,kukuruza kao i zasadima voća i vinove loze.
   Odrasli insekti su dugi 14-16 mm,muške jedinke su nešto manje.Mogu biti žuto-zelene boje.Na prenjem delu nalazi se linija od tri male bele mrlje.Ima pet nimfalnih stadijuma,prva tri su žuto-braon boje sa belim ili crnim tačkama,poslednja dva stadijuma su imaju dve forme:zelena sa crnim tačkama ili crna sa žutim.
   Ženka polaže buretasta jaja na naličje listova u gomilicama.Jaja su bele boje kada su položena a kasnije menjaju boju u crvenkastu.Mlade ninfe se pile posle nedelju dana.
   Štete pričinjavaju i larve i odrasli insekti.Hrane se sokovima bilajka i na mestima uboda se pojavljuje promena boje ploda i ovakvi plodovi gube tržišnu vrednost.
   Na teritoriji delovanja RC Jagodina, na punktu Ostrikovac, Jovac i Duboka i kao i na drugim lokalitetima u baštama i okućnicama vizuelnim pregledom zasada paprike i paradajza registrovano je prisustvo zelene povrtne stenice.U našoj zemlji nema registrovanih insekticida za suzbijanje ove štetočine ali je sistem PIS-a u proteklih nekoliko godina sprovodio oglede u cilju suzbijanja i dobru efikasnost su pokazali insekticidi na bazi a.m.bifentrin-Talstar,Fobos u koncentraciji od 0,05%.Karenca za paradajz je 7 dana.Na manjim površinama pod povrćem na okućnicama i baštama mogu se ručno sakupljati.
   U jesenjim mesecima odasle jedinke traže skloništa u kojima će provesti zimu pa se vrlo često sreću u urbanim sredinama,često ulaze u kuće,stanove.Ljudi dolaze u kontakt sa ovim insektima koji ispuštaju nelagodan miris koji ima ulogu u odbrani od potencijalnih grabljivica ali ova materija nije opasna za čoveka i ne ugrožava njegovo zdravlje.

   Savetodavac za zaštitu bilja
   dipl.ing.Ljiljana Jeremić

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.