Zdravstveno stanje ozimih strnih žita

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #577653
  Mijatović Bojan
  Učesnik

   Na teritoriji koju pokriva PSSS Beograd, lokalitet Mladenovac, usevi ozime pšenice i ječma su u zavisnosti od rokova setve i primenjene agrotehnike u fazi od klijanja do rasta klijanaca (BBCH 09-13). Vizuelnim pregledom useva ječma i pšenice uočeno je prisustvo lisnih vaši (Aphididae) na do 3% biljaka, dok prisustvo cikada (Cicadelidae) nije uočeno.

   U usevu ječma su prisutni simptomi mrežaste pegavosti lista ječma (Pyrenophora teres) na do 3% biljaka i sočivaste pegavosti lista ječma (Rhynchosporium secalis) na do 2% biljaka. Simptomi pepelnice žita (Erysiphe graminis) na pšenici i ječmu, kao i simptomi rđe (Puccinia spp.) nisu uočeni.

   U usevima pšenice i ječma se i dalje registruje prisustvo aktivnih rupa od poljskih glodara i poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje da obrate pažnju na njih.

   Ukoliko je dostignut prag štetnosti za poljskog miša (Apodemus sylvaticus) od 10-50 aktivnih rupa po ha, kao i za poljsku voluharicu (Microtis alvaris) od 10-500 aktivnih rupa po ha, preporučuje se, nakon prestanka padavina, primena rodenticida u vidu gotovih mamaka na bazi cink-fosfida. Prilikom primene rodenticida u aktivne rupe od glodara, rupe treba zatrpati, da ne bi došlo do trovanja divljači i ptica.

   RC Beograd i Mladenovac nastavlja sa praćenjem zdravstvenog stanja ozimih strnih useva.

   Slika1. Simptomi mrežaste pegavosti lista ječma i sočivaste pegavosti lista ječma

   Simptomi na ječmu

    

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.