ZDRAVSTVENA ISPRAVNOST I HIGIJENA MLEKA

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #515019
    Čalić Srđan
    Učesnik

      ZDRAVSTVENA ISPRAVNOST I HIGIJENA MLEKA
      Da bi se obezbedila zdravstvena ispravnost mleka potrebno je da proizvođači poznaju minimalne higijenske mere u proizvodnji istog. Za obezbeđivanje ovog uslova presudnu ulogu ima služba za sanitarno–veterinarski nadzor.
      Pri takvom nadzoru postavlja se nekoliko osnovnih zadataka i to su:
       sprečiti promet mleka bolesnih životinja;
       isključiti iz prometa mleko životinja hranjenih hranivima koja sadrže materije štetne po ljudsko zdravlje;
       isključiti iz prometa mleko životinja lečenih lekovima štetnim za ljude koji se izlučuju mlekom;
       sprečiti promet mleka životinja kod kojih su primenjene razne veterinarsko–higijenske mere u cilju zdravstvene ili druge zaštite, a koje bi mogle da utiču na higijensku ispravnost i kvalitet mleka;
       sprečiti kontaminaciju mleka iz spoljne sredine mikroorganizmima i materijama štetnim po ljudsko zdravlje. Pri tome naročito obratiti pažnju na patogene mikroorganizme.
      Zdravstvena ispravnost i higijena mleka se obezbeđuju kroz:
       nadzor nad zdravstvenim stanjem muznih grla;
       higijenski nadzor na mestu proizvodnje;
       higijenski nadzor transporta mleka;
       higijenski nadzor sabirnog mesta i otkupa mleka;
       higijenski nadzor u mlekarama;
       higijenski nadzor prodaje mleka i proizvoda od mleka.
      Srđan Čalić, spec.str.inž. prehrambene―tehnologije

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.