ZAVRŠNI RADOVI NA UZIMLJAVANJU  PČELINJIH ZAJEDNICA!!!

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #572060
  Stefanović Nenad
  Učesnik

   ZAVRŠNI RADOVI NA UZIMLJAVANJU  PČELINJIH ZAJEDNICA!!!

    

   Dodavanje hrane pčelama  bi trebalo privoditi kraju  ali većina pčelara nisu usplei  da izvrše adekvatnu  prihranu do tada Na svu sreću  spoljne temperature visokom plusu preko 27,28 stepeni  , zato je bitno to odraditi u što kraćem roku. Zato što, ako zahladi  pčele nisu u mogućnosti da izvrše  dehidriranje  sirupa  do nivoa potrebne vlage a to je oko 17%, a što je potrebno za zatravanje .

   Preporuka je da se prihrana  izvrši u  velikim posudama za prihranu u odnosu  2/1 u korist šećera. jer  je  bolje to sada odraditi sa sirupom nego krenuti sa ranim dodavanjima pogača. Uticaj  veće količine hrane u košnicama je takav da one  poboljšavaju toplotni režim i mikroklimu, jer med akumulira toplotu i sprečava naglu promenu temperature u košnici. Sve slabe pčelinja zajednice ne zazimljavati već spojiti preko novine sa jačim da bi im omogućili što uspešnije i ekonomičnije zimovanje,ona  su izvor zaraze i sa njima nikada ne treba ulaziti u zimu, bitna su nam zdrava i jaka društva a ne broj košnica.

   Odraditi brzo i efikasno za kratko vreme da pomognemo pčelinjim zajednicama da bezbedno prezime i dočekaju proleće zdrave, vitalne i spremne za brz razvoj.

   Broj ramova ostaviti na osnovu procene samog društva..

   Septembra  se pčele uvode u zimovanje, jer u većini krajeva nestaje pčelinje paše.se i krajnji je rok po pitanju dopune hrane.

   Treba voditi računa da poslove koje ne odradimo u septembru, verovatno nećemo imati priliku da odradimo kasnije, a ako i bude prilike, neće biti bez posledica.

   Društva su I dalje aktivna donose vodu, polen i po malo nektara sa određenih biljaka, užurbano propilišu pukotine i nepotrebne otvore na košnicama, vrše preslaganje meda kako to njima odgovara.Završavaju se itretmani u borbi protiv pčelinjeg krpelja VAROOE DESTRUCOR

   I preporuk a je da se svako uznemiravanja i preglede svesti na minimum!

   Pčele sada povećavaju broj stražarica na letu, koja treba suziti ili ugraditi češljeve.

    

    

   Nenad Stefanović mast.inž.polj

    

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.