Zavisnost dobre rodnosti i pravilnog rasporeda sorti u voćnjacima

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #514758
  Tanasković Branko
  Učesnik

   Приликом подизања воћњака са изабраним самооплодним сортама, може се у једном засаду посадити само једна сорта. Међутим, у воћњацима у којима ће се гајити самобесплодне сорте требало би изабрати сорте према односима оплођења. То је један од услова, неопходних за добру родност воћака.
   С тим у вези настају две противречне појаве: прва је тежња да се, ради стандардизације овакве производње, број сорти сведе на минимум, а друга је неоходност да се у појединим засадима, чак и веома малих размера, гаји најмање две, па и више сорти. Решење ових противречних појава налази се у правилном избору сорти и њиховом најбољем распореду, према међусобним условима оплођења, тако да се може успешно гајити најмањи број сорти који омогућује обилне приносе. При томе ће се једна, две, па и више сорти гајити ради производње плодова, а друге ће бити тако подешене да као опрашивачи обезбеђују највеће приносе.
   Сорте опрашивачи требало би да се одликују следећим особинама: да су добро прилагођене условима средине, да испољавају што бољу полну подударност са главним сортама и тиме обезбеђују што обилније приносе, да имају добру клијавост полена, да им се време цветања што потпуније подудара, да им плодови имају што бољи квалитет, и да им се дуговечности приближно подударају с главним сортама.
   У појединим воћним засадима могу се гајити најмање две сорте које се одликују већином напред поменутих особина, и што је посебно важно, сорте које могу добро међусобно да се оплођују. Сигурније да се гаје по три сорте, и то све три с успешном међусобном оплодњом.
   Уколико се сорте које се желе гајити одликују великом вредношћу по квалитету плодова и могу се сматрати главним, а добро се међусобно оплођују, тада се оне смењују са по четири или највише шест редова, и то увек са парним бројем редова. При нормалном развитку за јабуку и крушку то је удаљеност која обезбеђује успешно међусобно опрашивање.
   У случају да се поједине сорте желе гајити у малим размерама, претежно као опрашивачи, тада се може извршити различит распоред ових опрашивача у воћњацима. Међутим, ако је једна од ових сорти лош опрашивач, онда није препоручљиво да се гаји у више од два реда заједно. То практично значи да ће се таква сорта смењивати са по два реда. Тако ће се обезбедити добра родност захваљујући опрашивању и оплодњи суседних стабала, добрих опрашивача.
   Непаран број редова од једне сорте може због евентуалне, одређене агротехнике да повећа трошкове производње, а има и утицај и на продуктивност рада.
   Требало би избегавати распоред по којем би у истом реду биле по две сорте, јер би то кварило изглед и имало низ других неповољних последица на организацију рада и уједначење агротехничких мера, које се у воћњацима морају примењивати. Због тога се такав распоред избегава, нарочито у великим воћним засадима.

   Мр Бранко Танасковић
   ПССС Чачак

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.