Zatravnjivanje međurednog prostora u voćnjaku

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #514818
  Koprivica Radmila
  Učesnik

   U septembru u prvoj vegetaciji vrši se setva trave u međurednom prostoru.
   Travni pokrivač se može formirati na dva načina. Prvi je prirodni porast trave, uglavnom korovskih biljaka koje se spontano šire. Izvodi se tako što se prvo uradi ravnjanje terena frezom, a zatim blago valjanje. Prednosti ovog načina su: jeftiniji je, travni pokrivač je otporniji na sušu.
   Drugi, skuplji, a bolji način je setva smeše trava posebno namenjene za zatravljivanje voćnjaka. Setva se obavlja u septembru. Smeša se sastoji od tri trave: livadarka (Poa pratensis) 40%, Crveni vijuk (Festuca rubra) 50% i Engleski ljulj (Lollium perenne) 10%. Međuredni prostor se prvo isfrezira, pođubri sa kompleksnim mineralnim đubrivom NPK 6-12-24 (200 kg po 1 ha površine), poravna tilerom i seje na dubinu od 1,5 – 2 cm. Setva se obavlja višerednom sejalicom. Širina između brazdica je 5 – 6 cm. Potrebna količina travne smeše za 1 ha je 50 kg. tako se postiže odlična gustina sklopa travnog pokrivača. Posle setve
   potrebno je povaljati zasejanu površinu, glatkim valjcima. U tako zasejanu površinu ne treba ulaziti mehanizacijom do proleća. Pri ulasku mašina u međured najbolje je da zemljište bude prosušeno, da se ne prave udubljenja (kolotrazi), koji kasnije otežavaju prolaz i košenje.
   U zatravljenom međuredu manje je pucanje zemlje i gubljenje vode iz donjih slojeva zbog suše, lakše je kretanje mehanizacije i radnika.
   Radmila Koprivica dipl.ing.

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.