Zaštite vinove loze od bolesti i štete od grada

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #566395
  Mijatović Bojan
  Učesnik

   Na području delovanja PSSS Beograd kod ranog sortimenta vinove loze započelo je cvetanje, dok se kod najvećeg broja sorti ulazak u cvetanje očekuje u narednim danima.

   U proteklih nedelju dana zabeležene su značajne količine padavina. U zoni intenzivnih pljuskova, u pojedinim lokalitetima registrovano je i do 70 mm padavina za svega 24h. Te padavine su uz registrovane temperature u više navrata stvorile povoljne uslove za ostvarenje infekcije prouzrokovačima plamenjače pepelnice vinove loze.

   Kako se trend višednevnih kišnih padavina nastavlja a koji će izuzetno pogovati daljem razvoju pomenutih patogena i kako se vinova loza nalazi u ključnim fazama sa aspekta zaštite od prouzrokovača pomenutih bolesti, preporučuje se primena fungicida čim se omogući ulazak mehanizacije na parcele:
   <table>
   <tbody>
   <tr>
   <td width=”264″>PREPARAT</td>
   <td width=”237″>AKTIVNA MATERIJA</td>
   <td width=”120″>DOZA</td>
   </tr>
   <tr>
   <td width=”264″>Ridomil gold MZ 68 WG, Armetil M ili

   Mikal flash

   +

   Luna expirience ili

   Luna max ili

   Dynali 090 DC</td>
   <td width=”237″>mankozeb + metalaksil-m

   folpet + fosetil-aluminijum

    

   tebukonazol+fluopiram

   spiroksamin+fluopiram

   difenokonazol+ciflufenamid</td>
   <td width=”120″>2,5 kg/ha

   0,3-0,4%

    

   0,04%

   1 l/ha

   0,05-0,065%

    </td>
   </tr>
   </tbody>
   </table>
   U proteklom periodu su takođe zabeležene gradonosne padavine, koje su izazvale mehaničke povrede na vinovoj lozi čime je otvoren put za infekcije fitopatogenim gljivama i bakterijama. Preporuka je pregled zasada i ukoliko postoje povrede izazvane gradom, primena registrovanih preparata na bazi bakra u što kraćem roku.

   Pregledom vinograda, na naličju listova, uočeno je prisustvo larvi prvog razvojnog stupnja cikade Scaphoideus titanus. Ova štetočina je prenosilac fitoplazme Flavescence doree koja prouzrokuje veoma destruktivno oboljenje – zlatasto žutilo vinove loze. Za sada se preporučuje redovan monitroing zasada vinove loze, dok se insekticidne tretman ne preporučuje u ovom trenutku.

   Za portal uredio Bojan Mijatović dip.inž. zaštite bilja

   PSSS Beograd

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.