ZAŠTITA VOĆAKA OD GLODARA

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #515004
  Miletaković Sandra
  Učesnik

   Mlada stabla voćaka su često u jesen i u toku zime izložena oštećenjima od glodara, pre svega poljskih miševa, voluharica i zečeva. Oštećenja su obično u zoni korenovog sistema, tako da se mlada stabla u toku vegetacije iznenada cela suše. Obično su ugroženi zasadi u blizini livada, pašnjaka i lucerišta. Posebno su ugroženi voćnjaci gde su površine ne obrađene, jer su opali plodovi hrana za glodare u toku vegetacije i zime. Opali plodovi su mamac za glodre ispod stabla voćaka. U nedostatku hrane glodari se hrane korenjem voćaka, posebno jabuka i krušaka. Pojava gomilica zemlje tj. humki ( sličnih krtičnjacima) u toku vegetacije i u zimu, znak su prisustva štetnih glodara. Oštećenja prizemnog dela stabla voćaa, takođe su znak prisustva ovih štetočina u zasadima.
   Suzbijanje poljskih miševa i voluharica sprovodi se u jesen ili zimu, u periodu njihove najveće aktivnosti i potrebe za hranom. Jedna od preventivnih mera jeste obrađivanje zemljišta u voćnjacima, posebno ispod stabala, jer se tako uništava i do 90 % staništa štetočina . U slučaju potrebe za suzbijanjem se koriste mamci na bazi aktivne materije bromadiolon. Mamci se stavljaju u aktivne rupe. Da bi se prepoznale aktivne rupe, dan – dva pre akcije motikom ili drljačom zatvore se sve rupe u zasadu. Dan-dva posle toga, rupe koje su otvorene smatraju se aktivnim i u njih se dublje postavljaju mamci. Posle stavljanja mamaka rupe treba zatvoriti. Nije dozvoljeno rasturanje mamaka po površini zemljišta, zbog opasnosti od trovanja životinja, ptica i divljači.
   Za zaštitu od zečeva i srna stabla voćaka, pre pojave jačih mrazeva i snega, treba obaviti plastičnom folijom, starim vrećama, ili zaštitnom mrežicama.
   Sandra Miletaković, dipl.inž.
   PSSS Kruševac

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.