Zaštita povrtarskih useva od puževa

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #588087
  Snežana Radovanović
  Učesnik

   Штете које пужеви наносе у усевима могу бити вишеструке и веома значајне, нарочито у производњи поврћа. Јављају се сваке године, а у већој бројности када су кишне године са обилним падавинама.Тело им је издужено и мекано. Луче велике количине слузи која их штити од исушивања. Пужеви су хермафродити, поседују и мушке и женске полне органе. Презимљавају у стадијуму јаја , ретко као одрасле јединке. У пролеће се пиле и након два месеца постају полно зрели. Полажу између 400 и 500 јаја. Живе годину дана. Јављају се претежно на скровитим , мрачним и влажним местима и ту проводе дан. Активни су почетком вечери и ноћу, и то на релативно ниској температури од 4 степена па навише. Њихова појава се уочава по светлом трагу који остављају иза себе и изгризлинама на листу.

   Штете праве ноћу и оне могу бити директне и  индиректне. Хране се младим сочним листовима  биљака расада поврћа или касније листовима салате, купусњача, спанаћа и грицкањем праве округле изгризлине. Осим листова изгризају и клице те младе биљке. Иза себе остављају трагове слузи тј. сребркансте пруге и остатке измета. Могу да преносе и разне болести. Хране се свим повртарским културама, изузев лука. Њихова бројност може бити веома висока, што зависи од услова. Најчешће се јављају две врсте: мали сиви голаћ (Deroceras reticulatum) – дугачак је од 3 до 5 центиметара, са тамним мрљама на леђној страни и велики пужеви (Arion sp.) – дугачки и до 15 центиметара, тамне или риђе боје.

   Мере сузбијања пужева могу бити:

   1. Превентивне – подазумевају редовну контролу влаге коришћењем вентилатора, редовно проветравање, као и примену система кап по кап за наводњавање чиме ће се влага директно усмерити ка гајеној биљци и на тај начин спречити ширење по целој површини земљишта како би избегло стварање повољних услова за боравак пужа.
   2. Механичке – подразумевају ручно сакупљање и уништавање пужева у раним јутарњим часовима
   3. Хемијске – подразумевају примену препарата лимацида.
   4. Биолошке – подразумевају примену предаторских нематода (Phasmorhabditis hermaphrodita) тако што се прво размуте у води, а потом оставе 3-5 сати да би се активирале. Припремљеним раствором се биљке заливају у вечерњим сатима. После њихове примене биљке треба добро залити како би нематоде доспеле дубоко у земљиште.

   Такође, честа обрада површинског слоја земљишта, уклањање жетвених остатака и уништавање корова око парцеле  стварају неповољне услове за развој пужева и доводе до избацивања и исушивања јаја на површини земљишта.

   Од алтернативних начина користе се и биљке са репелентним својствима као што су лаванда, рузмарин, парадајз, бели лук, кадуља које својим мирисом одбијају пужеве.

   Могу се користити и средства која изазивају брзу дехидратацију слузи на пужевима – растурање креча, гипса, пепела. Примена Бордовске чорбе у већој концентрацији може деовати одбијајуће на пужеве.

    

    

   Дипл. инж.  Снежана Радовановић

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.