Zaštita od krompirovog moljca u sladištima krompira

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #514930
  Lazić Zorica
  Učesnik

   Na području Zlatiborskog okruga u toku 2018.godine na osmatračkim mestima evidentirano je prisustvo krompirovog moljca(Phthorimaea operculella) u maloj brojnosti. Na osnovu krtola koje nam stižu na pregled u službu evidentno da je ova štetočina šire prisutna na ovoj teritoriji.

   Krompirom moljac razvija više generacija godišnje. U našim uslovima razvija pet generacija u polju, a ukoliko se unese krtolama u skladište tamo može da razvije još 2-3 generacije.
   Ispiljene larve se ubušuju i prave hodnike. Ovako napadnute krtole gube tržišnu vrednost i veoma lako podležu napadu patogena i propadaju.
   U proizvodnji semena, oštećenja na okcima krtola dovode do smanjenja klijavosti krtola u narednoj sezoni.

   Proizvođači koji imaju krompir u skladištu sa zaražen kromirovim moljcem važno je da spreče dalje razvijanje ove štetočine sledećim merama:

   – Potrebno je odvajati oštećene krtole od zdravih krtola.
   – U skladištima treba održavati temperaturu manju od 9 stepeni, jer je smanjena mogućnost razvoja moljca.
   -Skladišta krompira moraju na svim otvorima biti obezbeđena gustim mrežama da bi se sprečio ulazak štetočine
   -Redovno vršiti preglede u skladištu i prema potrebi obavljati hemijsku zaštitu odgovarajućim insekticidima. Za suzbijanje se koriste preparati koji razvijaju otrovne gasove. To su su preparati na bazi AL-fosfina. Ovi preparati se ne mogu naći u slobodnoj prodaji i apliciraju ih samo organizacije koje obavljaju DDD poslove.
   -Zaražene krtole ne koristiti za setvu naredne godine
   PSSS Užice će nastaviti praćenja ove štetočine u narednoj godini. U slučaju pojave poljoprivrednici će biti obavešteni blagovremeno.

   Zorica Lazić, savetodavac iz oblasti zaštite bilja

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.