Zaštita mladih stabala voća od zečeva i srna

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #513585
  Jocković Milorad
  Učesnik

   Jedna od velikih opasnosti za tek posađeno voće, a takođe i za mlade zasade su zečevi i srne koji oštre zube i jedu mladu koru kao i mlade i tanke bočne grančice. U nekim slučajevima mogu za kratko vreme da desetkuju zasad, jer svaka sadnica odnosno voćka koja ovom prilikom biva prstenovana (oguljena kora oko stabla) suši se i propada.

   Kao jedna od najefikasnijih mera za zaštitu je ograđivanje zasada pletenom žicom, dok se sa donje strane naorava na ogradu jedna brazda kako se zečevi ne bi provlačili ispod nje. Mana ovakve zaštite je velika investicija.

   Pored ograde veoma efikasno sredstvo su specijalne zaštitne plastične mreže za zaštitu voćke, raznih dužina, ali su i one poskupe. Dobra osobina ovih mreža je ta što može da se koristi više godina, odnosno ne moraju da se skidaju jer su fleksibilne a zbog mrežaste strukture svetlost i vazduh prolaze kroz njih i deblo može normalno da se razvija. Po istom principu mogu da se koristi i mreža za građevinarstvo (“rabic mreža), koja služi prilikom malterisanja fasada. Kupuje se u rolnama, seče se na trake širine 20-25cm i dužine u zavisnosti od visine debla. Obavija se dužno oko stabla i spaja sa heftalicom na više mesta. Takođe i ova zaštia može da se koristi više godina a pri tome je jeftinija od prethodne. Mana je sporija postavka od prethodne i mora se popravljati tokom godina pošto dolazi do spadanja.

   Jedna od najjeftinijih i takođe veom efikasnih je obavijanje stabala sa trakama napravljenih od papirnatih džakova (brašna, koncentrata, semena, stočne hrane…). Ovakvi džakovi su obično troslojni ili dvoslojni tako da se od jednog džaka može dobiti traka za 20-tak stabala. Trake treba da su prethodno navedenih dimenzija a takođe se spajaju heftalicom. Postavka je laka i brza, veoma su efikasni za zaštitu od zeca i srna. Mana im je što se ova zaštita mora skidati u proleće kada prođe opasnost od štetočina.

   Postoje i razna hemijska sredstva za premazivanje (prskanje) stabala, ali njihova efikasnost zavisi od koncetracije primene preparata (veća kocentracija duže dejstvo) i vremenskih prilika (više padavina spira preparat i smanjuje dejstvo).

   OPREZ! Moram da napomenem da na terenu često srećem da su proizvođači zaštitili stabla sa PVC (plastičnim) trakama napravljenih od džakova NPK ili nešto sličnog. Ovakva zaštita jeste efikasna od zečeva i srna, ali nije dobra za mlade voćke, zato što se u vreme toplijih i sunčanih dana u toku zime stvara efekat staklene bašte ispod folija, dolazi do rošenja i stvaranja vlage koja se tokom noći ledi usled pada temperature i dolazi do izmrzavanja i oštećenja stabla. Tako da ovakav način nikako ne perporučujem za korišćenje.

   dipl.ing.Milorad Jocković

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.