Zaštita krompira od krompirovog moljca (Phtorimaea operculella)

 • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 2 dana, 22 sati ranije by Ljiljana Stojković-Jovanović.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #589256
  Ljiljana Stojković-Jovanović
  Učesnik

   Za region Čačka nastupa rizičan period u zaštiti krompira od krompirovog moljca.
   Suvo i toplo vreme pogoduje ubrzanom razvoju ove štetočine. U ovom periodu cima krompira strada prilikom delovanja visokih temperatura, a u zemljištu se stvaraju pukotine, čime se otvara put ženkama krompirovog moljca da polože jaja na krtole.
   Poljoprivrednim proizvođačima se preporučuju mere borbe protiv ove štetočine u zavisnosti od stanja useva i vremena vađenja krompira.

   Na parcelama gde je u toku vađenje ili se uskoro planira:

   Krtole krompira nakon vađenja treba u najkraćem roku skloniti sa parcele. Krompir treba čuvati u dobro pripremljen.im i obezbeđenim skladištima, sa mrežama na svim otvorima kako bi se sprečio ulazak moljca u skladište i njegov dalji razvoj i primena hemijske zaštite sa preparatom na bazi azadirahtina u koncentraciji 0,3% prilikom unošenja krtola u skladišta. U skladištima treba održavati temperaturu ispod 10°C.

   Na parcelama krompira gde se ne planira skorije vađenje preporuka je:

   Stalno održavanje kompaktnosti zemljišta navodnjavanjem, kako bi se zatvorile pukotine i sprečilo poleganje jaja na krtole.
   Hemijska mera, primenom nekog od sledećih registrovanih insekticida: a.m. cipermetrin 0,3 l/ha (karenca 14 dana) ili a.m. hlorantraniliprol 0,15-0,2 l/ha (karenca 14 dana) ili a.m. cijantraniliprol 0,5-0,75 l/ha (karenca 14 dana) ili a.m. metflumizon 0,2-0,25 l/ha (karenca 14 dana).

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.