Zašto se javlja gorčina kod krastavca

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #512864
    Vidanović Srđan
    Učesnik

      Нису сви краставци горки у истим условима гајења, а и они који су горки различите су горчине.На горчину краставца утиче присуство алкалоида кукурбитацина. Неке сорте и хибриди не садрже овај алкалоид (немају га наследно) тако да не могу бити горке ни у неповољним условима гајења.Сорте и хибриди који могу да испоље горчину, чине то при неповољним условима у случају суше и високих температура, или сувише хладно и влажно време.Што су услови узгоја неповољнији , краставци су горчи.То је за салатаре погубно јер су неупотребљиви за исхрану, док корнишони губе горчину кисељењем.
      Треба избегавати и то да се краставци заливају хладном водом.Наиме током топлих дана велика разлика између температуре биљака и воде задржава њихов раст, а плодови постају горки.

      Срђан Видановић дипл.инг.
      ПССС Пирот

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.