Zaštita maline – dipl. ing. Vesna Janković

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #512511
  Janković Vesna
  Učesnik

   На подручју Колубарског округа малина је једна од доминатних воћних врста. Површина под којом се гаји малина је 1350 ха. Гаје се стандарне сорте; водећа сорта је и даље Willamette, присутан је Meeker, Tulamin али све више се саде ремонтантне сорте као што су Polka, Polana.Малина је осетљива биљка, захтевна у погледу избора терена, земљишта; напада је и велики број штетних организама.
   Заштита малине почиње у фенофази ,,бубрења – пуцања пупољака,, ( након везивања). Овим третманом се сузбијају проузоковачи болести сушења изданака малине и штеточине; зимска јаја лисних вашију, презимљавајуће форме ериофидних гриња препаратима на бази бакра уз додатак минералног уља.
   Заштита се наставља почетком листања – бакарним препарати уз додатак инсектицида на бази а.м.бифентрина. У овој фази за ериофидне гриње може се користити препарат на бази а.м. абемектина. У фенофази – бочни изданци дужине 10-15 цм за сузбијање болести сушења изданака предлажу се препарати на бази а.м.манкозеб-а или а.м.метирама; а за сузбијање штеточина као што су малинина мушица или цветојед препарати на бази а.м.абемектина.
   Непосредно пред цветање малине потребно је применити третман препаратом на бази a.m.азоксистробина за сузбијање болести сушења изданака малине.У фенофази од почетка цветања до пуног цветања сузбија се сива трулеж плодова малине неким од следећих препарата a.m.iprodion, a.m.pirimetanil, a.m. boskalid+piraklostrobin.У зависности од услова током вегетационе сезоне третмани за трулеж се могу поновити али се мора водити рачуна о избору препарата (каренци).После бербе и уклањања изданака обавезно је урадити третман у засадима малине препаратима на бази a.m.азоксистробина уз додатак препарата на бази а.м.абемектина.Обавезан третман је и јесење плаво прскање бакарним препаратима.За сузбијање корова у малињацима предлаже се: пре кретања вегетације за сузбијање једногодишњих травних и широколисних корова препарат на бази а.м.пендиметалин Када су корови у фази интезивног пораста од формирања младара па до краја вегетације малине третирањем у траке уз употребу заношења ( анти драфт) за сузбијање једногодишњих и вишегодишњих травних и широколисних корова препарат на бази а.м.глуфосинат –амонијум.

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.