Vrste sena i hranljiva vrednost

 • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 2 meseci ranije by admin.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #578577
  admin
  Učesnik

   Ливадско сено се добија сушењем покошене масе са природних или сејаних ливада и пашњака. Хранљива вредност зависи пре свега од ботаничног састава, који може пуно да варира. Ливадско сено је просечан извор протеина, добар извор калцијума и каротина, али са умереном количином фосфора. Садржај целулозе је доста висок. Принос ливадског сена са природних ливада су у интервалу од 1.000-10.000кг/ха, али у просеку има око 2.500кг/ха. Са сејаних ливада добија се око 7.000-15.000кг/ха сена. Осим већег приноса, са сејаних ливада се добија и хранљивије сено у погледа садржаја протеина 14-16%, минерала и витамина, захваљујући већем учешћу легуминоза.   Луцеркино сено је најхранљивија врста сена. Најбоље сено се добија кошењем луцерке у фази бутонизације тј. када луцерка има 18-20% протеина, 9% пепела, 2-3% масти, 18-19% целулозе. Луцеркино сено је значајно кабасто храниво, на неким газдинствима и главно храниво, у оброцима за преживаре посебно у онима кукурузном силажом, јер их допуњује у погледу хемијског састава. Брашно од природно или вештачки сушене луцерке користи се и у исхрани свиња и живине са учешћем од 15% од оброка.

   Сено црвене детелине је у погледу протеина, минерала и витамина сиромашнија је од сена луцерке. Осим тога, црвена детелина се због лошијих ботаничких особина знатно мање гаји.

   По негде се спрема сено жутог звездана и беле детелине, које је по хранљивој вредности слично црвеној детелини, односно, сиромашније је од луцеркиног сена. Сточни грашак за сено се сеје у смеши са неком од житарица, а слично се поступа и при сејању грахорице за сено.

   Сено једногодишњих граминеа за спремање сена могу се користити: кукуруз, сирак, суданска трава, просо, као и стрна жита, али у пракси се ретко користи.

   Александар Цанић ПССС Јагодина

   саветодаавац за сточарство

    

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.