Vrste ruža

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #513513
  Stefanović Vladica
  Učesnik

   Zbog svoje složenosti ruže su uvek bile predmet istraživanja. U praksi je prihvaćena podela ruža po sledećoj klasifikaciji:
   1.Mnogocvetne ruže mesečarke – polyanthe, poyianthahibridne, floribunda.
   2.Minijaturne i patuljaste ruže
   3.Krupnocvetne ruže čajevke- tea i teahibridne
   4.Remontantne ruže
   5.Ruže penjačice i puzavice
   6.Parkovske ruže

   Mesečarke-smatra se da su dobijene ukrštanjem Rosa multiflora i R. chinesis
   1.Grupa polyantha- odlikuju se niskim žbunastim oblikom i rastom do 50cm visine, cvetovi sitni, dupli, bez mirisa i načičkani na uspravno stojećim cvastima.Cvetanje intenzivno tokom cele godine, a trajnost cveta 20 dana.
   2.Polyanthahibridne ruže- cvetovi krupniji, a sam bokor ima nesto snažniji porast i veću masu listova, a nastala je ukrštanjem polyantha grupe i čajevkama.
   3.floribunda ruže- nastale ukštanjem polyianthahibride i sa čajevkama.Obilno cvetaju tokom cele godine, krupnim cvetovima. U okviru ove grupe indiferencirala jedna podgrupa pod imenom bebi ruže, odlikuje se mnogobrojnim cvetovima.

   Minijaturne ili patuljaste – poznate kao najmanje ruže na svetu (do 40cm), predstavnik ove grupe je Roza ronleettii, odlikuje se vrlo niskim rastom, sitnim i mnogobrojnim cvetovima. Pogodne su za staze, cvetne gredice, sadnja u kamenjarima.

   Ruže čajevke – najomiljenija vrsta, a odlikuje se najraznovrsnijim cvetovima. Broj cvetnih listića (kruničnih) je vrlo različit i kreće se od 16 do 100 i više.Trajnost cvetova je od 4-8 dana, cvetne drške su snažne i prave i mahom se žavšavaju s jednim ili više cvetnih pupoljaka. Listovi su kožasti i sjajni tamno zelene boje, odporni prema pepelnici i raznim rdjama, nego ostale grupe ruža. Osetljiva na niske temperature, pa je obavezno zimsko ogrtanje. U današnje vreme broj sorte ove vrste naglo raste.

   Remontantne- ili stalno cvetajuće, odlikuju se velikom produkcijom cvetova sa dva jasno izražena cvetanja u toku jednogodišnje vegetacije. Nedostatak ove vrste je u siromaštvu boja.

   Ruže penjačice i puzavice – roditelj ove grupe je Rose multiflora i sve ruže penjačice vode poreklo od nje, cveta samo jednom tokom juna-jula, a a bez zimske zaštite često strada od hladnoće. Traže naslon i visine su do 4m.

   Grmolike i parkovske ruže- opšta karakteristika im je u mnogocvetnosti, snažan rast, zdrave listove i otpornost prema niskim temperaturama. Izrazito lep habitus stabla koji je istaknut krupnim i lepim plodovima ili snažnim i obojenim trnovima. Interesovanje za ovu vrstu opada.

   Vladica Stefanović, dipl.ing.polj.

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.