VREME SADNJE I PUNA AGROTEHNIKA DAJU NAJBOLJE REZULTATE

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #513488
  PSSS Uzice
  Učesnik
   Sadnja voćaka se kod nas uglavnom obavlja tokom proleća.

   Jesenja sadnja kod svih voćaka daje najbolje rezultate prijema i najveći porast izdanaka i letorasta tokom naredne godine.

   U ogledima je dokazano da malina posađenja tokom jeseni, isti kvalitet sadnica, zemljišta, daje veći porast izdanaka za oko 75 cm u odnosu na prolećnu sadnju. Naravno da je snaga porasta tokom vegetacije u boljim zemljišnim i klimatskim uslovima veća.

   To se naročito ogleda kod uzgoja jagodastoga voća.
   U zasadu maline podignutom tokom jeseni 2009. godine, na imanju Hamzić Ifeta, opština Prijepolje, selo Kaćevo, zasađene su sorte vilamet i miker. Nadmorska visina parcele je 950m. Prethodne godine na parceli je uzgajana prirodna livada. Tokom jeseni je izvršeno oranje zemljišta, uz prethodno đubrenje stajnjakom sa oko 50 t/ha, zemljište dobro usitnjeno za sadnju.

   Tokom protekle vegetacione sezone, 2010. godine, zasad je prihranjivan u više navrata, vršena je redovna obrada zemljišta i zaštita od korova kao i od bolesti i štetočina.

   Pored toga, prema ukazanoj potrebi u više navrata je vršeno zalivanje sistemom kap po kap sa kompenzacionim kapaljkama. Pored toga, radi veće pokrivenosti redne trake vodom u prostoru širenja korena, cevi sa kapaljkama su postavljene sa obe strane ose reda na udaljenosti od stubova od 30 cm.

   Zahvaljujući svemu tome postignut je izvanredan porast izdanaka već u prvoj vegetaciji od 2-2,5 m., /snimci u prilogu/.

   Na bazi postignutog porasta izdanaka, kao i prijema preko 95%, za očekivati je da se već u prvoj godini roda, 2011., uz primenu svih agro i pomotehničkih mera u zasadu može očekivati prinos od najmanje 20 t/ha. Jedini rizik u proizvodnji je moguća pojava nevremena – grada.

   Joković Petar, dipl. ing.

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.