Vreme kosidbe trava

 • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 13 godine ranije by Vujić Radosav.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #513150
  Vujić Radosav
  Učesnik

   Kada je u pitanju vreme kosidbe, prvi otkos kod trava koristi se u fazi od vlatanja do klasanja, čime se postižu 3 do 4 otkosa u toku vegetacionog perioda. Na prirodnim travnjacima uzima se momenat vlatanja do klasanja trave koja je najzastupljenija na travnjaku. Kod leptirnjača optimalno vreme kosidbe je u fazi formiranja cvetnih pupoljaka. U ranijim fazama razvoja biljke imaju veći kvalitet, kao i veći procenat svarljivosti, dok se sa starenjem povećava prinos, ali opada kvalitet.
   Prema iskustvima optimalno vreme kosidbe u proleće je kada se cvast pojavi na 50 % izdanaka. U ovoj fazi postiže se maksimalan prinos, uz izbegavanje opadanja svarljivosti, što je specifično za kasnije faze razvoja biljaka.
   Stepen intenzivnosti
   Pored optimalne faze kosidbe posebnu pažnju treba obratiti na stepen intenzivnosti koji se može primeniti kod pojedinih vrsta biljaka. Pojedine vrste održavaju se na proizvodnoj površini u izvođenju dva otkosa u toku godine, a to su mačji rep, bezosi vlasen i dr. Sa povećanjem intenzivnosti, odnosno broja košenja, njihovo zadržavanje na proizvodnoj površini bilo bi dovedeno u pitanje. Povećanje broja otkosa u toku godine može takođe dovesti do smanjenja prinosa.
   Visina kosidbe
   Visina kosidbe takođe utiče na prinos i kvalitet trava prilikom košenja. Pri kosidbi na visini od 10 cm postiže se samo oko 70 % prinosa u odnosu na kosidbu koja je izvršena na visini od 3 cm. Pored smanjenja prinosa, previsoka kosidba može značajno umanjiti količinu proteina u senu, jer se najveći udeo proteina nalazi u lišću, koje je kod nekih vrsta postavljeno nisko i pri visokoj kosidbi ostaje nepokošeno. Međutim, u previše niskoj kosidbi biljke nemaju razvijenu asimilacionu površinu gde dolazi do iscrpljivanja biljaka koje se lako oštećuju i dolazi do išćezavanja sa proizvodne površine.
   Opšta je preporuka da se prirodni travnjaci kose na visini od 4 cm, a sejani na visini od 5 do 6 cm, što omogućuje da biljke nasmetano nastave proces fotosinteze i akumulaciju organske materije.

   Dr Radosav Vujić

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.