Vreme đubrenja kruške

 • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 2 meseci ranije by Milosavljević Biljana.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #573338
  Milosavljević Biljana
  Učesnik

   С обзиром на различите  услове, случајеве и потребе, ђубрење се обавља у јесен, у пролеће и у току лета. Јесење и  пролећно  ђубрење практикује се у воћарству од давнина, док се летње ђубрење препоручује у новије време у виду чешћег прихранјивања  крушке.

   Јесење ђубрење се највише примењује кад су у питању теже растворљива фосфорна и калијумова ђубрива.Са већим количинама  азотних ђубрива, оно најчешће има и неке неповољне последице: нитрати се могу у претераној мери испрати, нарочито при обилнијим воденим талозима, а може се умаљити и отпорност крушке према мразевима.

   Пролећно ђубрење такође има значаја с обзиром на услове средине, особине ђубрива и стање крушке. Оно се намеће као неопходно и корисно,нарочито при вишекратном ђубрењу. Обавља се неколико недеља пре цветања. Упролеће се ђубри азотним ђубривима (око 200-400 кг/ха КАН-а или амонијум сулфата).

   Летње ђубрење( у јуну или јулу) делује врло корисно на развитак плодова и образовање цветних пупољака. Међутим, оно се мора опрезно применити. Ако се изврши касније- крајем лета и почетком јесени- њиме се може изазвати друго растење летораста, што умањује отпорност крушке према мразевима. То зависи највише од бујности, родности и времена завршетка вегетације као наследне особености. Ипак га треба применити код крушака јако  оптерећених родом и склоних алтернативном рађању, јер се тада омогућује образовање цветних пупољака и ублажује алтернативно рађање.

   Прихрањивањем се крушкама пружају потребни минерални елементитоком читаве вегетације, а не само у јесен и у пролеће, као што се највише практикује.  Прихрањивање крушке може бити успешно  само азотним ђубривима, јер су она растворљива и покретљивија па лакше продиру до жила саме воћке. Разумљиво је да је то могуће само при оптималној влажности земљишта.

   Младе неродне крушке прихрањују сеу три рока ради обезбеђења доброг прираштаја и развитка круне: рано у пролеће; у почетку растења летораста и при најинтезивнијем растењу летораста. Али, ако су воћке бујне а услови средине омогућују дуже трајање вегетације, треће прихрањивање није потрбно.

   Дипл. Инж. Воћарства

   Биљана Милосављевић

   ПССС Крагујевац

    

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.