- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 3 nedelje, 2 dana ranije by Ana Prokić.
-
AutorČlanci
-
12.09.2024 u 13:24 #592273Ana ProkićUčesnik
U toku čuvanja plodova šljive u hladnjači se mogu javiti nepovoljne fiziološke promene kao što su unutrašnje tamnjenje i oštećenja usled dejstva niskih temperatura. Pored toga, mogu se javiti i patološke promene, koje prouzrokuju različite vrste gljivica.
Unutrašnje tamnjenje se ispoljava u vidu potamnjivanja mesa ploda, koje se prvo javlja oko koštice , a zatim se širi prema periferiji ploda. Meso postaje suvo i brašnjavo. Smatra se da ova promena nastaje usled enzimske oksidacije polifenola i tanina. Unutrašnje tamnjenje uslovljeno je faktorima koji se javljaju u voćnjaku, pre berbe. Povezano je sa visokim temperaturama u toku sazrevanja plodova.
Oštećenja usled dejstva niskih temperatura se ispoljavaju u vidu staklavosti, odnosno prozračnih zona u mesu ploda, koje u kasnijoj fazi dobijaju braon boju. Ponekad je potamnjivanje praćeno sunđerastom ili želatinoznom strukturom tkiva. Takođe može doći do akumulacije crvenih pigmenata u mesu ploda, gubitka sočnosti i pojave brašnjavosti. Ova oštećenja se više javljaju kada se plodovi čuvaju na temperaturi od 5°C nego ako se čuvaju na 0°C. Simptomi se najčešće javljaju pri dužem čuvanju i posebno nakon iznošenja plodova iz hladnjače. Oštećeni plodovi obično imaju normalan spoljašnji izgled.
Oštećenja usled dejstva niskih temperatura su manje izražena kod sorti šljive koje imaju slabije izražen klimakterijum disanja u odnosu na tipične klimakterijske sorte šljive.
Patološke promene. Plodovi šljive su veoma podložni pojavi truleži u toku čuvanja. S obzirom da mogu prouzrokovati velike štete, potrebno je preduzeti mere da se njihova pojava spreči ili što više smanji. Berbu treba obaviti pažljivo, da bi se izbegle mehaničke povrede i uboji plodov. U cilju smanjenja potencijala zaraze, preporučuje se berba u čistu i suvu ambalažu. Ubrane plodove treba što pre transportovati u skladište, gde će biti rashlađeni. Prilikom klasiranja treba odstraniti oštećene i trule plodove. Veoma je važno održavanje čistoće u prostorijama za klasiranje, pakovanje i čuvanje. Održavanjem temperature na oko 0°C, kao i čuvanjem plodova u kontrolisanoj atmosferi može se značajno usporiti rast patogena. Veće koncentracije CO2 (iznad 10%) imaju inhibitoran uticaj na razvoj gljivica prouzrokovača truleži plodova. Međutim, mnoge sorte šljive su osetljive na visok sadržaj CO2.
An Prokić , savetodavac za voćarstvo
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.