Vitamini grupe B i vitamin C u ishrani svinja, Dragan Radosavljević

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #524471
    Radosavljević Dragan
    Učesnik

      Imaju važnu ulogu u procesima metabolizma. Ovom prilikom ćemo nešto reći o najvažnijim među njima.
      VITAMIN B1 – od izuzetne je važnosti za organizam,ali su potrebe u ovom vitaminu pokrivene kroz osnovnu ishranu žitaricama.
      VITAMIN B2 ili riboflavin je neophodan za odvijanje životnih funkcija i rasta jer je jedan od osnovnih sastojaka tkiva u organizmu.Ima ulogu kofermenta u izvesnim sistemima oksido-redukcije (aminokiselina, oksidoze, citohrom-oksidoze, dijaforaze, ksantin-oksidaze). Ima ga više u obroku bogatom mastima.
      Izvori vitamina B2 : pivski kvasac, mleko i poluproizvodi mlekarskih proizvoda,
      vitamin P.P. nikotinska kiselina.
      Ima uticaja na korišćenje kiseonika od strane respiratornih organa. Nedostatak ovog vitamina se manifestuje kod svinja gubitkom težine, pojavom proliva, promenama na koži.
      Potrebe u vitaminu P.P. zavise od nivoa triptofana u obroku.
      Bolje se koristi ovaj vitamin poreklom iz proizvoda životinjskog porekla nego iz biljnih.
      Važno je paziti na nivo niacina (P.P.) u obroku koji je na bazi kukuruza (nizak sadržaj triptofana u ovoj kulturi).
      Izvori niacina (P.P.)
      – kvasac
      – mesno i riblje brašno
      – razne pogače
      – pantotenska kiselina ili vitamin B3.
      Obrok na bazi kukuruz-soja je deficitaran u vitaminu B3. U početku se nedostatak manifestuje apatijom, gubitkom apetita. Veći nedostatak može izazvati paralizu zadnjih nogu.
      Izvori pantotenske kiseline su kvasci.
      – Vitamin B12 ili cijanokobalamin
      Nedostatak prouzrokuje anemiju; kod krmače može usloviti pad plodnosti time što se smanjuje broj jajnih ćelija. Izvor vitamina B12 je riblje brašno. Biljni proizvodi ne sadrže vitamin B12.
      Treba podsetiti da je izbalansiranost ovih vitamina u obroku važnija nego količina vitamina B12 u obroku.
      Vitamin C u ishrani svinja
      Sintetizuje se lako iz glukoze kod svinje tako da se može reći da svinje same proizvode dovoljno ovog vitamina.
      Davanje vitamina C svinjama ima više terapijski nego nutritivni značaj.
      Korisno je davati vitamin C životinjama kada se javi problem adaptacije. Kod rano zalučenih prasadi na primer. Iz toga proizilazi da je reč o antistres leku.
      Izgleda da vitamin C može kod svinja smanjiti stvaranje holesterina a time i ostvarenje boljih performansi.
      Korišćena literatura:”Podsetnik iz svinjarstva”, autor: Radiša Drobnjaković

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.