Vitamin A u ishrani svinja, Dragan Radosavljević

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #524468
  Radosavljević Dragan
  Učesnik

   Identifikovan kao faktor neophodan za formiranje pigmenta oka. Smanjena vidljivost predstavlja prvi primer nedostatka ovog vitamina.
   Stvaranje i funkcija epitela je pod uticajem ovog vitamina. Oštećenje epitela je znak nedostatka A vitamina ali istovremeno otvara vrata za ulazak u organizam raznih uzročnika bolesti.
   Nedostatak A vitamina može imati uticaja na poremećaj rasta kostiju i obolenje lokomotornih organa. Isto tako je poznato da nedostatak ovog vitamina ima za posledicu i pad plodnosti. Ovaj vitamin utiče na sintezu steroidnih hormona i na izvesne procese biohemijske dezintoksikacije u organizmu preko uticaja na stvaranje citohroma P-450.
   izuzev neobranog mleka i ribljeg ulja hrana za svinje ne sadrži dovoljno vitamina A. Leguminoze i kukuruz sadrže karotinoide, posebno beta-karotin koji se u organizmu transformiše u vitamin A.
   izvori vitamina A: zelena masa, lurcerkino brašno, riblje ulje, kolostrum, neobrano mleko (količina varira zavisno odakle mleko potiče) i sve više sintetizovani vitamini.
   Korišćena literatura:”Podsetnik iz svinjarstva”, autor: Radiša Drobnjaković

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.