Virus šarke šljive

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #572894
  Nevzatović Jelena
  Učesnik

   Вирус шарке шљиве – Plum pox virus

    

   Вирус шарке шљиве представља економски најзначајније обољење ове воћне врсте. Поред шљиве јавља се и на другим воћним врстама, као што су бресква и кајсија. Домаћа сорта шљиве Пожегача, због своје велике осетљивости је готово искрчена на нашим просторима. Један од најштетнијих симптома код Пожегаче је превремено опадање незрелих плодова тако да често опадне и преко 70% заметнутих плодова. У Србији је присутно много заражених стабала коштичавих воћних врста, тако да је готово немогуће гајити ову сорту шљиве. Уколико би се засадиле здраве саднице, током четворогодишњег периода након кога Пожегача почиње да плодоноси, вирус би готово сигурно био интродукован у засад биљним вашима са заражених стабала. Остале сорте шљиве су толерантне на ово обољење, што значи да се симптоми јављају само на листу. Значај вируса шарке шљиве на брескви и кајсији је знатно мањи.

   Симптоми на осетљивим сортама могу се јавити на листу и на плоду. На листу се уочава мозаик, смена хлоротичних и зелених зона, често са уочљивим прстенастим хлоротичним пегама. На плоду шљиве јављају се улегнуте линије и бразде које се удубљују у мезокарп. Такви плодови превремено опадају. Код толерантних сорти симптоми се јављају само на листу. Код брескве и кајсије симптоми су слични, с тим што се код кајсије симптоми могу јавити и на коштици у виду карактеристичне прошараности.

   Сузбијање се своди на производњу здравог, сертификованог садног материјала. Током вегетације треба сузбијати биљне ваши као векторе овог вируса. Сузбијањем ваши могуће је смањити бројност популације, међутим није могуће спречити њихову векторску улогу. Као мера заштите препоручује се и кречење заражених стабла.

    

   Јелена Невзатовић

   ПССС „Пољосавет“ доо Лозница

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.