VIRUS MOZAIKA JABUKE

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #512875
  Grbić Jelena
  Učesnik

   Virus izaziva štete kod vrlo osetljivih sorti jabuke (jonatan, zlatni delišes i dr.), pri čemu prinos može biti smanjen za 50 %. Prirodni domaćini virusa su biljke iz porodice ruža (Rosaceae): jabuka, šljiva, breskva, višnja, zatim druge biljke: breza, hmelj.

   Vidljivi simptomi mozaika ispoljavaju se na lišću jabuke u vidu svetložutih i oivičenih pega, tačaka, linija i hlorotičnih nerava. Kod osetljivih sorti simptomi se javljaju skoro na celokupnom lišću. U manje osetljivih mogu se zapaziti malobrojne žute tačkaste pege samo na pojedinačnim liskama. Sa razvojem bolesti žuta boja pega se obično zamenjuje mrkom. Krajem leta kod osetljivih sorti dolazi i do ranijeg opadanja lišća.

   Virus se u prirodi najviše prenosi zaraženim podlogama ili pupoljcima i kalem –grančicama koje se prilikom kalemljenja uzimaju sa zaraženih stabala. U prirodi se prenosi polenom zaražene leske. Može se preneti mehanički na zeljaste domaćine.

   Osnovna mera za suzbijanje virusa jeste proizvodnja zdravih sadnica i njihovo korišćenje za podizanje zasada jabuke. Potrebno je iz rasadnika i mladih gustih zasada odmah uklanjati zaražene biljke, kako se ne bi virus prenosio dodirivanjem (srastanjem) korenova.

   Jelena Grbić, dipl. inž. zaštite bilja

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.