Virus bronzavosti paradajza (Tomato spotted wilt virus)

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #512884
  Onć Jovanović Eleonora
  Učesnik

   Viroze paradajza su u poslednje vreme veoma zastupljene u poljskoj proizvodnji paradajza, a među njima je veoma čest virus bronzavosti paradajza (Tomato spotted wilt virus). Razlog za to je u načinu prenošenja. Naime, korovske biljke su osnovni izvor zaraza a Tripsi (Trips tabaci) ih prenose sa korova na paradajz. Jednom zaraženi trips do kraja svoga života je prenosilac zaraze.
   Kod obolelih biljaka nekada dolazi do pojave zadebljanja nerava na mladom lišcu na kome se mogu pojaviti nekroticne prstenaste pege. Mlado zaraženo lišce se uvija naviše ili naniže i postaje krto. Stablo se savija i skracuje, tako da biljka dobija žbunast izgled i uvenuce na vrhu. Tipična promena obolelih biljaka je bronzana boja koja se javlja na osnovi nalicja lista, a potom se širi po citavoj liski. Na plodovima dolazi do pojave žutih, bledocrvenih ili belih zona oivicenih koncentricnim krugovima, koji u zavisnosti od soja virusa nekada mogu biti nekroticni.
   Mere zaštite su isključivo preventivne: gajenje otpornih biotipova paradajza, primena plodoreda, obavezno suzbijati tripse koji su vektori virusa, uklanjanje i spaljivanje obolelih biljaka, uništavanje korova biljke prenosilaca zaraze.

   PSSS Padinska Skela
   Eleonora Onć Jovanović, dipl. ing. zaštite bilja

   Attachments:
   • tswv2.jpg
   • tomatovirus.jpg
  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.