Vinogradarski i Vinarski registar

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #523568
  Živković Tanja
  Učesnik

   Upis u Vinogradarski registar je zakonska obaveza. Zakonom o vinu je predviđena obaveza upisa u Vinogradarski registar svih pravnih, odnosno fizičkih lica i preduzetnika koji proizvode grožđe namenjeno prometu, a imaju više od 10 ari pod vinovom lozom. Ovu obavezu imaju i vinogradari koji imaju manje od 10 ari vinograda, a svoje grožđe stavljaju u promet. Poljoprivredni proizvođači koji nisu upisani u Vinogradarski registar neće moći da prodaju vino koje proizvedu. Svaki proizvođač vina ima obavezu upisa u Vinarski registar.
   Proizvođači grožđa nemaju nikakve troškove za upis u Vinogradarski registar. Samo je potrebno da se podnese popunjen zahtev za upis u Vinogradarski registar (VV1 obrazac) i veoma lako započnе procedurа upisa i ostvari ovа zakonskа obavezа. Zahtev se podnosi nekoj od najbližih kancelarija Stručne organizacije za vođenje Vinogradarskog registra „Centra za vinogradarstvo i vinarstvo Niš“ prema sedištu proizvođača grožđa, pravnog lica ili preduzetnika, odnosno prebivalištu proizvođača grožđa.
   Berba grožđa se privodi kraju pa treba podsetiti proizvođače, koji su svoje vinograde upisali u Vinogradarski registar, da najkasnije do 15. novembra prijave promene podataka o godišnjoj proizvodnji grožđa sa rodnih vinogradarskih parcela. Prinos grožđa se prijavljuje na VV1 obrascu.
   Podsticajne mere u Srbiji koje su namenjene investicijama u vinogradarskom i vinarskom sektoru uslovljene su upisom u Vinogradarski registar i Vinarski registar, pa je upis svakog gazdinstva u ove registre značajan i iz aspekta njihove mogućnosti korišćenja finansijskih sredstava koje država izdvaja za ove namene.
   Tanja Živković, PSSS Niš

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.