Vinogradarski i vinarski registar, zakonska obaveza

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #579605
  Stefanović Dejan
  Učesnik

   Svaki proizvođač vina (pravno lice, preduzetnik) ima zakonsku obavezu upisa u Vinarski registar (Zakon o vinu i podzakonski akti).
   Što se tiče proizvođača grožđa (fizičko lice, preduzetnik ili pravno lice), a na osnovu pomenutih zakonskih akata, obavezni su da se prijave odnosno upišu u Vinogradarski registar, ako imaju više od 0,1 ha vinograda, dok oni koji imaju manje površine i pri tom stavljaju grožđe u promet takođe imaju obavezu upisa u Vinogradarski registar.

   Poslovi vezani za Vinogradarski registar su u nadležnosti Centra za vinogradarstvo i vinarstvo iz Niša preko šest kancelarija u: Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Negotinu, Aleksandrovcu i Nišu.
   Proizvođači Zahtev za upis podnose prema sedištu proizvođača grožđa-pravnog lica, odnosno preduzetnika, odnosno prebivalištu proizvođača grožđa-fizičkog lica u najbližoj kancelariji stručne organizacije za vođenje Vinogradarskog registra.

   Treba napomenuti i da upis svakog gazdinstva u ove registre značajan i iz aspekta njihove mogućnosti korišćenja finansijskih sredstava koje država izdvaja odnosno korišćenje podsticaja koji su namenjene investicijama u vinogradarskom i vinarskom sektoru. Pomenuti podsticaji su uslovljeni upisom u Vinogradarski i/ili Vinarski registar.

   Upis proizvođača grožđa u Vinogradarski registar i proizvođača vina u Vinarski registar se odvija konstatno i nije vremenski ograničen.

   Proizvođači grožđa obrazac za upis u Vinogradarski registar mogu naći na sajtu MPŠV-a, http://www.minpolj.gov.rs/vinogradarski-registar/

   Proizvođači vina obrazac za upis u Vinarski registar mogu naći na sajtu MPŠV-a, http://www.minpolj.gov.rs/vinarski-registar/

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.