Veštačko sušenje lekovitog bilja

 • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 3 meseci ranije by Đorđević Ana.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #576376
  Đorđević Ana
  Učesnik

   <p style=”text-align: center;”>Вештачко сушење лековитог биља</p>
    

    

   Савременији начин сушења лековитог биља је вештачко сушење којим се избегавају проблеми и недостаци природног сушења. На овај начин скраћује се и време сушења и повећавају капацитети.

   Од особина и врсте лековитог биља зависи режим сушења, односно температура ваздуха и време трајања.  На основу температуре ваздуха којим ће се обављати сушење постоји  сушење хладним, топлим или врелим ваздухом.

   Сушаре могу бити коморне и тунелске. У коморним или шаржним сушарама материјал се слаже на лесе, са одређеном дебљином слоја, а лесе на колица. Технолошки поступак сушења мора се дефинисати за сваку врсту лековитог биља понаособ. За биљне врсте које садрже више етарских уља температура сушења не би требало да пређе 40°С, али најважније је да не дође до загоревања или губитка боје.

   Оба типа сушаре морају имати генератор који омогућава загревање и транспорт топлог ваздуха, као и могућност несметаног праћења параметара сушења, температуре и влажности ваздуха.

   Осушени биљни материјал пакује се у чисту и суву амбалажу, тако да буде заштићен од  влаге и спољних фактора. Адекватно осушено, упаковано и ускладиштено лековито биље може да задржи квалитет и више година.
   <p style=”text-align: right;”>Ана Ђорђевић, дипл.инж. прех. технологије </p>

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.