Venturija

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #513459
  Grbić Jelena
  Učesnik

   U većini proizvojnih područja ostvareni su uslovi za pojavu primarnih infekcija čađave pegavosti lista i krastavost ploda jabuke.Period intezivne osetljivosti prema venturiji je od fenofaze„ roze pupoljaka“ pa sve do veličine ploda oraha.
   Venturija je bolest koja se javlja svake godine, ali u različitom intenzitetu i ne u istom periodu. U jabučnjacima je u proleće uvek prisutan dovoljan infekcioni potencijal za primarne zaraze. Lisna masa potrebna za infekcije je obezbeđena već početkom listanja. Intenzitet ove bolesti je usko vezan sa dužinom vlaženja lista i visinom temperature. U kišnim godinama uslovi za razvoj venturije su najpovoljniji pa su i štete tada najiizraženije.
   Prvi simptomi se javljaju na listovima u vidu čađavih pega na licu i naličju. Cvetovi i plodovi mogu biti zaraženi u početnim fazama razvoja, što je i najštetnije i dovodi do njihovog deformisanja i otpadanja. Kasnije zaraženi plodovi su prekriveni mrkozelenim pegama ispod kojih tkivo puca i deformiše se, a često ga naseljavaju i drugi paraziti (“čađavice”) što sve kvari izled plodova i znatno smanjuje tržišnu vrednost plodova.
   Veoma je važno da se preventivnim prskanjem onemoguće primarne zaraze, potrebno je da se zaštite lisna masa i mladi plodovi u prvim fazama razvoja kada su usloivi vlaženja i temperatura povoljni za razvoj bolesti. Do faze mišjih ušiju primenjuju se preparati na bazi bakra. Dalja tretiranja se obavljaju pri svakom ostvarivanju uslova za zarazu, sve do nastupanja stabilnog perioda bez vlaženja, ili do krajnjeg roka karence preparata. Trenutno je većina jabučnjaka na našem terenu u fazi roze pupoljka, i treba ih tretirati nekim od preventivnih preparata:
   mankozeba:- dithane m-70, u koncentraciji od 0,25%;- dithane m-45, mankogal-80, bevesan 45-m, u koncentraciji od 0,20-0,25%,
   ditianona: – delan 750-wg, u koncentraciji od 0,05%,
   folpeta: – folpan 50-wp, u koncentraciji od 0,2%,
   U kombinaciji sa nekim od sistemičnih preparata:
   ciprodinila: -CHORUS 75-WG, u dozi od 200 g/ha (preporučuje se za niže temperature ),
   kresoksim metila: – stroby-df, ardent 50-sc, u dozi od 200 g/ha,
   trifloksistrobina: – ZATO 50-WG, u dozi od 100 g/ha,
   i drugim preparatima registrovanim za suzbijanje venturije.

   NAPOMENA: prilikom upotrebe bilo kog preporučenog preparata, strogo se pridržavati uputstva proizvođača i sprovesti sve neophodne mere opreza!

   Jelena Marković

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.