VALOR – PERSPEKTIVNA SORTA ŠLJIVE

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #513027
  Milinković Jovan
  Učesnik

   Kanadska sorta. Nastala ukrštanjem Imperial epineuse x Grand duke. Sazreva sredinom avgusta. Stablo je srednje bujno, vitalno. Grane su elastične, dobro obrasle kratkim rodnim drvetom. U juvenilnom stadijumu na granama i grančicama se javljaju emergence koje sa starenjem stabla nestaju. List je tamno zelen, kožast.
   Samobesplodna je sorta, pa se u zasadu moraju imati oprašivači (Čačanska lepotica, Stenlej). Sorta je tolerantna na bolesti i vrlo tolerantna na virus šarke šljive.
   Plod je krupan do vrlo krupan (45 do 60 g), ljubičasto plave boje sa vrlo dugom peteljkom i vrlo izraženim pepeljkom. Meso ploda je zlatno žuto, slatkasto-kiselkastog ukusa, čvrsto, rskavo, odličnog kvaliteta. Koštica je srednje krupna i lako se odvaja od mesa.
   Valor je tipična stona sorta, ali se može i sušiti. Transportabilna je i dugo se čuva. Rezultati gajenja ove sorte u okolini Valjeva su vrlo pozitivni. Na osnovu višegodišnjeg praćenja proizvodnje ove sorte od strane PSSS Valjevo, Valor je sorta koja se može preporučiti za podizanje zasada.

   dipl. ing. Jovan Milinković

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.