Uzroci pojave mastitisa – Zdravko Dobrić

 • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 2 meseci ranije by Dobrić Zdravko.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #578570
  Dobrić Zdravko
  Učesnik

   Mastitis kod krava je vrlo čest i ozbiljan problem koji zahteva vreme i novac za njegovo rešavanje pa možemo reći da je to najskuplja bolest u mlečnim stadima.

   Problem sa mastitisom se  obično javlja na početku laktacije  kao i na početku zasušenja . Mastitis nastaje kao posledica povećanje broja patogenih mikroorganizama i njihovog međusobnog odnosa. Kada razne vrste bakterija uđu kroz otvorene sisne kanale dolazi do upale, otoka i crvenila vimena što neretko dovodi i do povišene temperature.

   Nepravilno i izostalo izmuzivanje, nehigijenska i neredovna muža, losa opšta higijena načina držanja životinja, prljave ruke muzača, nečista prostirka su jedni od prvih faktora koji mogu dovesti do pojave zaraznog mastitisa.

   Da bi se sprečila pojava mastitisa, krave se moraju držati u čistoj, suvoj, provetrenoj staji i na suvoj prostirci. Čista i suva prostirka je dobra prevencija mastitisa. Veoma je važno da se prostirka menja svaki dan, a preporuka većeg broja stručnjaka je da se slama koristi kao prostirka.

   Prevencija pojave mastitisa podrazumeva i sprečava povrede vimena, što znači da se mora obezbediti dovoljno prostirke za svako grlo u staji. Pranje, sušenje i dezinfekcija vimena posle svake muže, obavezno pranje ruku muzača I opreme posle svake muže.

   Ukoliko i posle svega navedenog dođe do pojave mastitisa, trba konsultovati veterinara i postupiti po negovim instrukcijama. Troškovi lečenja su značajni, a nakon laktacije se teško vraća na prehodne vrednosti, a nije retko da se takva grla isključe iz priploda.

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.