Uzgoj povrća u saksijama i kontejnerima

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #524600

  Узгој поврћа у саксијама и контејнерима је лакша и угоднија активност и све више људи открива да је оваква врста баштованства савршено одржива метода за узгој повртарских култура.
  Она је постала толико популарна задњих година да расадничари стварају патуљасте верзије чак и биљака које су, по природи, великих димензија (као што су, на пример, лубенице).
  Међутим, поједино поврће, заправо, боље успева у мањим смештајним просторима попут саксија и контејнера, а међу њима је и једна од најчешће гајених биљних култура.
  1. Парадајз
  Парадајз је прилично захтевна биљка, па је савршено погодан за узгој у великим саксијама. Наиме, оваква врста узгоја олакшава праћење и контролу влажности тла, а биљке је лако преместити како би се искористила сунчева светлост и топлота или како би се преместиле у засену када сунце почне немилосрдно да пржи, како им се листови не би спржили. Чери парадајз је идеалан за узгој у саксијама, као и сорте стандардне величине, које имају жбунасту форму.
  2. Зелена салата
  Зелена салата има плитак корен и најбоље расте у саксијама које нису предубоке. Мале саксије на тераси подигнуте на неки сточић или импровизовани степеник омогућавају лако заливање и брање, док у веће саксије може да се смести микс шарене, ароматичне салате. Саксије могу да се преместе на засењено место када наступи јако поподневно сунце, што зеленим салатама изузетно прија.
  3. Спанаћ
  Спанаћ тражи земљу богату хранљивим матеирјама, а оно се врло лако додаје у саксије које су напуњене лаганом мешавином земље на бази компоста.
  4. Блита
  Блитва је издржљива биљка која подноси врућину и расте као луда у саксијама и контејнерима. Бере се када су листови млади и нежни, јер тада има најбољи укус.
  5. Кромпир
  Кромпир се сади у дубоке и широке саксије и одлично расте, јер је земља изузетно растресита и има довољан проток ваздуха и воде. Заправо у великим саксијама кромпир има идеалне услове и можете да се изненадите колико могу да нарасту. Осим тога, готово је немогуће да их нападну штеточине попут кромпирове златице.
  6. Плави патлиџан
  Патлиџан је атрактивна биљка која одлично успева у саксијама и контејнерима. Најбоље је одабрати компактне сорте које дају обиље минијатурних плодова благог укуса. Оне производе гроздове од три до шест дугих и уских плавих патлиџана, који су веома укусни када се беру када су дужине прста.
  7. Шаргарепа
  Шаргарепа се одлично сналази у дубоким саксијама. Сорта која даје кратку, округлу кртолу је одличан избор. Најбитније је разредити биљке када се појаве листови, како бисте им направили довољно простора за раст и развој. Можете уживати и у беби шаргарепама када су величине прста.
  8. Ротквице
  Ротквицама, такође, одговара да расту у саксијама зато што је земља фино растресита. С обзиром да имају мале кртоле, може доста да их стане у једну ширу саксију, која уопште не мора да буде дубока. Важно је да се константно одржава влага и оне ће да буду преукусне. Оно што је најбоље јесте то, да ротквице имају кратак период вегетације, односно да јако брзо долазе на вађење. Најбоље је током пролећа да их сукцесивно сејете како бисте дуже време уживали у њиховом сочном укусу.
  Преузето са сајта Агроинфо од 17.06.2022

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.