Uticaj visokih temperatura na uzgoj mlečnih goveda

 • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 1 mesec ranije by Ranđelović Dejan.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #588125
  Ranđelović Dejan
  Učesnik

   Toplotni stres je nespecifičan fiziološki odgovor životinje na toplotnu sredinu tada životinja proizvodi više toplote nego što može da je oslobodi iz tela. U letnjem periodu sposobnost mlečnih rasa goveda je da odvodi višak toplote putem isparavanja kože koja je ograničena relativno malim odnosom površine prema telesnoj težini, takođe dovoljno nerazvijenim znojnim žlezdama i kratkom gustom dlakom na površini tela, što sve utiče na proizvodnju mleka. Značajna metabolička toplota se proizvodi fermentacijom utrošene grube hrane u buragu, koja takođe dovodi do dodatnog toplotnog opterećenja na telo krave.

   Telesna temperatura je važan fiziološki parametar i pokazatelj je zdravlja mlečnih krava, u uslovima sa ekstremno visokim temperaturama koje mogu dovesti do značajnog povećanja telesne temperature koja uzrokuje ubrzano disanje i značajno smanjenje unosa hrane a samim tim smanjenu proizvodnju mleka i reproduktivnih performansi.

   Da bi se ublažili negativni efekti ambijentalne temperature i vlage na telesnu temperaturu i proizvodnju mleka, preporuka obezbediti dobro provetravanje u objektu, unošenjem čistog vazduha pomoću ventilatora ili prozornim otvorima na venus kako bi se izbegla direktna izloženost grla promaji.

    

   PSSS Leskovac

   Savetodavac za stočarstvo

   mr Dejan Ranđelović

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.