Uticaj niskih zimskih temperatura na sorte vinove loze

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #513024
  Milinković Jovan
  Učesnik

   Vinova loza je biljka kojoj niske zimske temperature mogu naneti velike štete ,naročito ako se jave ekstremno niske temperature,a to su mrazevi ispod -20°C.Različite sorte ispoljavaju veću ili manju osetljivost na zimske mrazeve i na osnovu mnogobrojnih ampelografskih istraživanja sve sorte se mogu podeliti , uslovno, u 3 grupe:
   1. grupu čine sorte koje izmrzavaju od -15°C do -18°C i u nju spadju Blatina,Kratošija, Vranac,Prokupac,Začinak,Smederevka,Plovdina,Slankamenka bela,Kraljica vinograda,Kardinal,Afus ali,Crveni drenak i Muskat Italija.
   2. grupu čine sorte čine sorte koje izmrzavaju od -20°C do -24°C i u nju spadaju Frankovka,Probus,Game bojadiser,Kranjski bojadiser,Župski bojadiser ,Žilavka,Župljanka, Čapski biser,Šasla,Mukat hamburg,Beogratska rana,Demir kapija,Gročanka i Beogratska besemena.
   3. grupu čine sorte koje izmrzavaju ispod -24°C i u nju spadaju Burgundac crni,Game,Kaberne sovinjon,Kaberne fran,Merlo, Burgundac beli,Burgundac sivi,Muskat otonel,Rizling italijanski,Rizling rajnski,Semijon,Sovinjon beli,Traminac,Šardone

   Ovakav podela sorti je nastala posle više decenijskog ispitivanja u različitim lokalitetima i uglavnom se pokazala kao tačna u većini vinogradrskih zemalja gde se javljaju ekstremno niske zimske temperature.Otpornost sorte zavisi od niza činilaca ali je najvažnije kakvi su uslovi bili u prethodnoj vegetaciji tj. kolika je bila rodnost kakva je bila primenjena agrotehnika i zaštita, kakvi su bili agro ekološki uslovi i kakva je bila jesen pred zimu u kojoj se loza pripremala za prezimljavanje (koliko dobro su sazreli lastari i zimska okca na njima).

   U zavisnosti od stepena izmrzavanja, mogu izmrznuti samo glavni pupoljci u okcima, glavni pupoljci i suočice , celi jednogodišnji lastari, krakovi kordunica, stablo i svi nadzemni delovi čokota a nekada i ceo čokot.
   Izmrzla okca i lastari na preseku imaju žuto smeđu ili crnu boju.Slično je i sa krakovima kordunica i stablom koje na preseku takođe dobija crnkastu boju i u proleće počinju da se suše kada kreće vegetacija.

   Kada se jave ekstremno niske temperature pre izvođenja rezidbe neophodno je utrvrditi stepen izmrzavanja na čokotima vinove loze i na osnovu utvrđenog izmrzavanja odrediti način rezidbe, jer se broj izmrzlih okaca mora nadoknaditi na ostavljenim rodnim elementima.

   dpl.ing. Jovan Milinković

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.