Uticaj niskih temperatura na usev pšenice

  • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 2 nedelje ranije by Sreten Danilović.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #593212
    Sreten Danilović
    Učesnik

      Većina sorti pšenice, koja se u Srbiji gaji, otporna je na niže temperature i golomrazice,
      pri čemu dolazi do pojave odbacivanja liski, ali to ne ostavlja veće posledice na prinos, osim u
      nekim ekstremnim slučajevima poput dužih golomrazica, praćenih veoma niskim
      temperaturama. Otpornost na niske temperature i mraz pšenica stiče tokom izvesnog
      vremenskog perioda – perioda kaljenja. Period kaljenja ima dve faze. Tokom prve faze
      intenzivno se nakuplja šećer u toku sunčanih, jesenjih i zimskih dana, a tokom druge faze dolazi
      do potiskivanja vode iz ćelija i na taj način snižava se tačka mržnjenja.
      Uticaj niskih temperatura na usev pšenice zavisi od više faktora, najbitniji su:
      – Vreme setve je svakako jedan od najvažnijih faktora. Suviše rana setva može dovesti do toga
      da usev uđe u fazu mirovanja mnogo razvijeniji nego što bi trebalo, posledice ovoga može biti
      povećana osetljivost prema niskim temperaturama. Međutim i kasna setva nije povoljna za
      prezimljavanje, jer usev u zimski period ulazi nedovoljno razvijen.
      – Mineralna ishrana, a naročito ishrana azotom, može negativno da utiče na prezimljavanje, jer
      obilna ishrana ovim elementom dovodi do povećanja sadržaja belančevina i vode, a
      istovremeno do smanjenja sadržaja šećera. Takođe, i neadekvatna ishrana fosforom ima loš
      uticaj, kao i loša snabdevenost kalijumom, u tom slučaju dolazi do smanjenja sadržaja šećera u
      listovima i čvoru bokorenju, čime se direktno utiče na smanjenje otpornosti prema mrazu.
      – Fizičke osobine zemljišta i njegova vlažnost, mogu takođe negativno uticati na prezimljavanje
      pšenice, tako da izrazito vlažna i previše rastrešena zemljišta, kao i ona lakšeg mehaničkog
      sastava, mnogo brže odaju toplotu, usled čega dolazi do propadanja biljaka.
      – Kaljenje je bitan faktor koji utiče na prezimljavanje useva. Samo kaljenje je sastevni deo
      stadijuma jarovizacije i ukoliko neka sorta nije prošla taj proces, neće moći da izdrži niske
      temperature, iako genetski poseduje otpornost prema mrazu.
      – Dubina setve, može biti bitan faktor koji utiče na prezimljavanje, naime, plitka setva smanjuje
      otpornost prema mrazu, zato što se čvor bokorenja nalazi skoro na površini i time je direktno
      izložen uticaju niskih temperatura. Takođe, ukoliko se radi o dubljoj setvi ( dublje od 4 cm),
      smanjuje se otpornost prema mrazu, jer se biljka slabije razvija i teže se probija kroz debeli sloj
      zemlje.
      – Na otpornost prema mrazu utiču i drugi faktori spoljne sredine, jedan od bitnih činilaca je
      snežni pokrivač, koji je vrlo dobar izolator od niskih temperatura. Tako, ako se tokom zime,
      formira i manji snežni pokrivač, biljke mogu da izdrže temperaturu i do -20 C, dok bez snega, i
      temperatura od -10 C, ako traje duže (golomrazica), može prouzrukovati oštećenje useva.
      – Na prezimljavanje biljaka imaju uticaj i njihovo zdravstveno stanje, stanje zemljišta, kao i
      ekspozicijan terena.
      Sreten Danilović dip.inž.

      Prilozi:
    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.