Uticaj klimatskih promena rezidbu voća

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #579505
    Mitić Aleksandar
    Učesnik

      Rezidba voća je postala obavezna pomotehnička mera u uslovima izazvanim klimatskim promenama u Jablaničkom upravnom okrugu a naročito na parcelama u otežanim uslovima rada. Iz ovoga proizilazi, da je projektovanje prinosa voća u kvalitativnim kategorijama, veoma ozbiljan zadatak, a to se postiže rezidbom voća. Koji su faktori koji dovode u pitanje voćarsku proizvodnju u budućem periodu nametnutu vremenskim prilikama izazvanim klimatskim promenama. Krenućemo redom sa početkom proizvodne godine. Nedostatak zimski zemljišne vlage, praćeno visokim temperaturama za zimske mesece (nepovoljan uticaj na fiziološke procese u voćkama), kasnije jake hladnoće i velike razlike u temperaturnim amplitudama, kasni prolećni mraz, kišni period u fazi cvetanja, i suša (50 pa čak i više dana) i elementarne nepogode u kišnom periodu praćene gradom i u novije vreme i razorne oluje. Sve ovo mora da uzmemo u obzir prilikom rezidbe voća. Ovo podrezumeva da moromo voćnu kulturu prilkom rezidbe, da opteretimo optimalnim brojem rodnih elemenata u voćnom stablu pravilno raspoređenih po etažama, spratovima u kruni. Ovo se odnosi kako na drvenaste voćarske kulture tako i na žbunaste voćarske kulture u otežanim uslovima rada i bez navodnjavanja. Rezidbom se obavezno ostranjuju suve, bolesne , oštećene i izrođene biljne elemente i proređuju ostali rodni elementi. Šta je bitno da se prilikom rezidbe donji spratovi ujednačeno zakrate tako da imamo pojas od 60 cm i više odignut od površine zemljišta za nesmetanu cirkulaciju vazduha kod drvenastih voćarskih kultura i od 30 cm i više za žbunaste voćne vrste. U kruni stabla nikako previše gusti sklop rodnih i nerodnih grančica . One moraju biti raspoređene da nesmetaju jedna drugoj. Obratiti pažnju i na izvođenju zelene rezidbe u toku vegetacije nikako previše otkrivati unutrašnjost krune voćnog stabla zbog ožegotina kao i elementarnih nepogoda a naročito neizvoditi zelenu rezidbu u periodu sa visokim dnevnim i noćnim temperaturama. Rezidbom voća u otežanim uslovima rada u poljoprivredi, konkretno u voćarstvu, izazvanim uticajem loših vremenskim uslova izazvanim klimatskim promenama dobijamo očekivani prinos i koliko toliko kvalitet dobijenog voća.

      Savetodavac voćarstva i vinogradarstva Aleksandar Mitić

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.