- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 7 godine, 10 meseci ranije by Koprivica Radmila.
-
AutorČlanci
-
24.01.2017 u 17:54 #512513Koprivica RadmilaUčesnik
span font-size: small spanU jesen posle opadanja lišća i u proleće posle kretanja vegetacije loza je veoma osetljiva i prema najslabijim mrazevima, dok zimi može da izdrži i do -30 ËšC./span spanIspitivanja su pokazala da je opasnost izmrzavanja veća ukoliko je veća kolebljivost temperature posle perioda zimskog mirovanja. U našim uslovima loza postaje naročito osetljiva na niske temperature u februaru, ako posle tolijeg i sunčanog vremena nastupe hladnoće. Inače, sve sorte nisu podjednako osetljive i ne izmrzavaju podjednako na niskoj temperaturi./span/span span font-size: small spanRazlicite sorte ispoljavaju vecu ili manju osetljivost na zimske mrazeve i na osnovu mnogobrojnih ampelografskih istraživanja sve sorte se mogu podeliti, uslovno, u 3 grupe:/spanspan class apple-converted-space /span/span span font-size: small span span background-image: initial; background-position: initial; background-size: initial; background-repeat: initial; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial 1. grupuspan class apple-converted-space /span/spanspan background-image: initial; background-position: initial; background-size: initial; background-repeat: initial; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial cine sorte koje izmrzavaju od -15°C do -18°C. U nju spadaju Blatina, Kratošija, Vranac, Prokupac, Zacinak, Smederevka, Plovdina, Slankamenka bela, Kraljica vinograda, Kardinal, Afus ali, Crveni drenak i Muskat Italija./span/span span span background-image: initial; background-position: initial; background-size: initial; background-repeat: initial; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial 2. grupu/spanspan class apple-converted-space span background-image: initial; background-position: initial; background-size: initial; background-repeat: initial; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial /spanspan background-image: initial; background-position: initial; background-size: initial; background-repeat: initial; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial cine sorte cine sorte koje izmrzavaju od -20°C do -24°C i u nju spadaju Frankovka, Probus, Game bojadiser, Kranjski bojadiser, Župski bojadiser, Žilavka, Župljanka, Capski biser, Š asla, Mukat hamburg, Beogratska rana, Demir kapija, Grocanka i Beogratska besemena./span/span/span span span background-image: initial; background-position: initial; background-size: initial; background-repeat: initial; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial 3. grupu/spanspan class apple-converted-space span background-image: initial; background-position: initial; background-size: initial; background-repeat: initial; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial /spanspan background-image: initial; background-position: initial; background-size: initial; background-repeat: initial; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial cine sorte koje izmrzavaju ispod -24°C i u nju spadaju Burgundac crni,Game,Kaberne sovinjon,Kaberne fran,Merlo, Burgundac beli, Burgundac sivi, Muskat otonel, Rizling italijanski, Rizling rajnski, Semijon, Sovinjon beli, Traminac, Š ardone/span/span/span/span span font-size: medium; font-family: Calibri,sans-serif Posebno treba biti oprezan na lokalitetima gde su izmerene temperature ispod -20°C. Na, ovim mestima je preporuka da se u zasadima gde još nije urađena rezidba, ona i ne radi dok se uradi procena eventualnih šteta od zimskih mrazeva/spanspan font-size: large; font-family: Calibri,sans-serif . /span span background-image: initial; background-position: initial; background-size: initial; background-repeat: initial; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; font-size: small span background-image: initial; background-position: initial; background-size: initial; background-repeat: initial; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial Kada se jave ekstremno niske temperature pre izvodenja rezidbe neophodno je utrvrditi stepen izmrzavanja na cokotima vinove loze i na osnovu utvrđenog izmrzavanja odrediti način rezidbe, jer se broj izmrzlih okaca mora nadoknaditi na ostavljenim rodnim elementima./span span background-image: initial; background-position: initial; background-size: initial; background-repeat: initial; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial Stepen izmrzavanja može da se utvrdi na razne načine. Najčešće se utvrđuje pravljenjem preseka pojedinih organa (okce, lastar). Izmrzlo okce je na preseku žućkasto-smeđe ili crne boje, dok je neoštećeno okce zelene boje. U zavisnosti od jačine mraza, okce može biti uništeno u potpunosti ili samo glavni pupoljak, dok suočice mogu ostati nepovređene. Promrzli lastari su na preseku takođe žućkasto-smeđe boje, a neoštećeni zelene boje./span span background-image: initial; background-position: initial; background-size: initial; background-repeat: initial; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial Ukoliko niske zimske temperature oštete do 50% okaca, rezidba u proleće naredne vegetacije mora biti takva da se opterećenje čokota poveća za procenat izmrzlih okaca. Rezidbom se po čokotu tada ostavlja veći broj kondira i lukova. Ukoliko niske zimske temperature oštete preko 50% zimskih okaca rezidbom se po čokotu ostavljaju samo kondiri i aktiviraju spavajući pupoljci kako bi se dobio dovoljan broj lastara za rezidbu u narednim godinama. Cilj je da se iz osnove čokota tokom naredne vegetacije dobije nekoliko lastara koji će imati bujan porast te tokom druge godine mogu dati rod, a istovremeno poslužiti za obnovu osnovnog oblika čokota/spanspan background-image: initial; background-position: initial; background-size: initial; background-repeat: initial; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial ./span/span span background-image: initial; background-position: initial; background-size: initial; background-repeat: initial; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; font-size: small span background-image: initial; background-position: initial; background-size: initial; background-repeat: initial; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial Radmila Koprivica, dipl.ing./span/span
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.