Uslovi skladištenja i režim čuvanja pivarskog ječma

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #512802
  Stojković-Jevtić Snežana
  Učesnik

   Korišćenje kapaciteta skladišta za pivarski ječam zavisi od godišnjeg doba uskladištenja,od vlažnosti zrna ječma i visine sloja zrna.Granična visina sloja određuje se prema stanju skladišta kao i prema stanju zrna.Da bi održali pivarski ječam u zdravom stanju i da bi očuvali maksimalnu klijavost zrna u skladištu do upotrebe treba poznavati sve faktore koji utiču na promenu kvaliteta uskladištenmog zrna.
   Ti faktori se dele na:
   -unutrašnje koji proističu iz prirode zrna pivarskog ječma,
   -spoljašnje,koji proizilaze iz uticaja atmosferskih prilika (vlaga,toplota,vazduh)
   -uticaj raznih biljnih i životinjskih parazita i žitnih štetočina.
   Prilikom skladištenja i čuvanja zrna treba stalno imati u vidu da je zrno pivarskog ječma živi organizam te da se uticajem spoljašnjih i unutrašnjih fakrora u zrnu i na zrnu odigravaju različiti procesi u toku skladištenja i čuvanja.
   Čuvanje pivarskog ječma počinje već od same žetve.Od vremenskih uslova pod kojima je usev sazreo i žetva obavljena zavisi i mogućnost čuvanja i održavanja zravstvenog stanja i klijavosti ječma.
   Kako je vlaga najveći neprijatelj čuvanja pivarskog ječma ,treba žetvu obaviti u punoj zrelosti po suvom i toplom vremenu kada je vlaga u zrnu svedena na potrebni minimum.Ukoliko je vlažnost zrna iznad 14% sa primesama zelenih nedozrelih zrna pleve i prašine preko 3% utoliko treba biti oprezniji prilikom određivanja debljine sloja u skladištu .
   Ječam koji se unosi u skladište sa vlagom iznad 15% treba skladištiti u tanjem sloju debljine 50-60 cm.Takav ječam treba lopatati odnosno elevirati prvih 15 dana svakodnevno a skladište provetravati. Narednih 15-30 dana lopatanje obavljati svakog drugog dana uz obaveznu kontrolu zdravstvenog stanja i vlažnosti ječma.
   Provetravanje ječma i skladišta obavljati svakog suvog i toplog dana otvaranjem prozora i vrata skladišta kao i prilikom lopatanja radi što veće cirkulacije svežeg i suvog vazduha kroz zrno ječma jer to ubrzava prirodno sušenje zrna.
   Kada je vlaga svedena ispod 14 % može se debljina sloja ječma povećati na 1,5-2 m.Čestom manipulacijom zrno ječma u dodiru sa svežim i suvim vazduhom postepeno gubi suvišnu vlagu,životni procesi se smiruju te nakon toga može biti lagerovan u debljem sloju.Ali treba imati u vidu da što je veća debljina sloja lagerovanog ječma to je i veća opasnost od samozagrevanja i nužna je redovna i česta kontrola vlažnosti i temperature mase zrna radi blagovremene intervencije.U slučaju da se u tom poslu zakasni samo za 5-7 dana pivarski ječam će usled samozagrevanja izgubiti klijavost a pri dužem delovanju visokih temperatura u magacinu zrno poprima miris buđi te postaje neupotrebljivo za industriju slada i piva.
   Dipl.ing.Snežana Stojković-Jevtić

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.