Upravljanje gazdinstvom – Radiša Panić

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #512625
  Panić Radiša
  Učesnik

   Upravljanje  je veština rukovođenja faktorima proizvodnje kako bi se ostvarili ciljevi delatnosti kojom se neko bavi.
   Cilj bavljenja bilo kojim poslom je dobit ili profit, pa je tako i cilj bavljenja poljoprivredom   da se  ostvari što veća dobit odnosno profit. Profit ili dobit je pozitivna razlika izmedju prihoda i rashoda i predstavlja izvor sredstava za uspešnost  gazdinstva. Koliki će biti iznos dobiti, danas u mnogome zavisi od poljoprivrednog proizvođača tj. nosioca poljoprivrednog gazdinstva. On mora da raspolaže dobrim I pravim  informacijama  , da ima znanje i da poseduje dobru veštinu , da  donosi odluke koje mogu biti dobre ili loše.
   U zavisnosti od kvaliteta odluka koje poljoprivredni proizvođač donosi , ali i od mnogih drugih faktora na koje on ne može da utiče ali mora na njih da  računa , a to su:  vremenske prilike, tržište,  gazdinstvo će ostvariti  dobit ili gubitak.Poljoprivredni proizvođač donosi odluke: šta će sejati i na kojim površinama, koje hibride i sorte će izabrati, koje količine i vrste djubriva će nabaviti, u kojim rokovima će odradjivate odredjene agrotehničke mere, od koga će nabaviti repromaterijal i pod kojim uslovima, kada će uzeti kredit, , kome će i kada prodati svoje proizvode i sl. Da bi donosio što kvalitetnije odluke današnji poljoprivrednik mora biti veoma informisan pre svega o dešavanjima na tržištu poljoprivrednih proizvoda , novim tehnologijama, zakonskim regulativama i naravno mora poznavati oblast kojom se bavi: ratarstvo, stočarstvo  ili  voćarstvoi. Veliku pomoć u donošenju pravih odluka pružila bi mu evidencija o poslovanju gazdinstva odnosno vođnje knjigovodstva na gazdinstvu.Poljoprivredna gazdinstva koja su u sistemu PDV-a po zakonu su obavezna da vode knjigovodstvenu evidenciju, dok najveći deo gazdinstava ne vodi nikakve evidencije.
   Većina naših gazdinstava priliv novca poistovećuje sa ostvarivanjem dobiti i obrnuto gubitak sa nedostatkom novca, što ne mora biti pravilo. U svakom slučaju veoma je korisno znati: ako ima novaca  odakle taj novac dolazi tj. koja proizvodna linije je donela najviše novca , a ako ga nema,  zašto ga nema i gde je  potrošen.Da bi gazdinstvo uspešno poslovalo moraju biti ispoštovani osnovni ekonomski principi i to: ekonomičnost, rentabilnost, produktivnost, a takodje je veoma važno voditi računa o likvidnosti i solventnosti gazdinstva.Ekonomičnost je princip poslovanja čiji je osnovni zahtev da se uz minimalno trošenje elemenata proizvodnje ostvare maksimalni poslovni rezultati.Rentabilnost je princip poslovanja da se sa što manjim angažovanjem sredstava ostvari što veća dobit.
   Produktivnost rada je princip da se uz minimalno trošenje radne snage ostvari što veća dobit.Š to se tiče likvidnosti ona predstavlja sposobnost gazdinstva da izmiri sve svoje obaveze u roku, dok solventnost predstavlja sposobnost gazdinstva da svojom imovinom pokrije sve svoje obavaze kako kratkoročne tako i dugoročne. Dipl.ing. Radiša Panić

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.