Upis u Vinogradarski registar

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #566871
  Milosavljević Biljana
  Učesnik

    

   Програм развоја винарства и виноградарства за период од 2021-2031, као  и посебан Правилник о подизању виноградарства засада винове лозе, који су као законска акта донети током 2020. год. дали су нов подстицај унапређењу  виноградарства и винарства у Републици Србији.

   Правилником се ближе прописују врсте подстицаја за инвестиције у физичку имовину пољопривредних газдинстава кроз подршку подизања вишегодишњих производних засада винове лозе, утврђују се циљеви и мере за развој винарства и виноградарства чија  имплементација треба да резултира повећањем укупних виноградарских површина под виновом лозом, повећањем броја запослених кроз запошљавање у сектору винарства и виноградарства, повећањем  прихода од продаје вина и крајњем кориснику, заштитом  и развојемдомаћег тржишта, као и другим аспектима који дошприносе унапређењу сектора.

   Упис у виноградартски регистар се уписује на посебнон VV1 обрасцу који се поодиже у управи за трезор или налближој пољопривредној служби. Након бербе до новембра месеца уписују се оподаци о оствареноој добити или о количинама грожђа, како би се пратиле количине у тој години.

   Сваги произвођач грожђа има свој регистарки број, који је јединствен и непоновљив.

   Што се тиче значаја на националном нивоу , он је велики, јер се на тај начин прати број виноградарских перцела , односно да ли се тај број увећава или смањује.

    

    

   Биљана Милосављевић

   саветодавац за воћарство и виноградарство

   ПССС Крагујевац

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.