Upis u Vinogradarski registar

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #521018
  Milosavljević Biljana
  Učesnik

   Програм развоја винарства и виноградарства за период од 2021-2031, као и посебан Правилник о подизању виноградарства засада винове лозе, који су као законска акта донети током 2020. год. дали су нов подстицај унапређењу виноградарства и винарства у Републици Србији.
   Правилником се ближе прописују врсте подстицаја за инвестиције у физичку имовину пољопривредних газдинстава кроз подршку подизања вишегодишњих производних засада винове лозе, утврђују се циљеви и мере за развој винарства и виноградарства чија имплементација треба да резултира повећањем укупних виноградарских површина под виновом лозом, повећањем броја запослених кроз запошљавање у сектору винарства и виноградарства, повећањем прихода од продаје вина и крајњем кориснику, заштитом и развојем домаћег тржишта, као и другим аспектима који доприносе унапређењу сектора.
   Упис у виноградарски регистар се уписује на посебном VV1 обрасцу који се подиже у управи за трезор или најближој пољопривредној служби. Након бербе до новембра месеца уписују се подаци о оствареној добити или о количинама грожђа, како би се пратиле количине у тој години.
   Сваки произвођач грожђа има свој регистарски број, који је јединствен и непоновљив.
   Што се тиче значаја на националном нивоу , он је велики, јер се на тај начин прати број виноградарских парцела , односно да ли се тај број увећава или смањује.

   Биљана Милосављевић
   дипл. инж. воћарства и виноградарства
   ПССС Крагујевац

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.