Uncinula necator-pepelnica vinove loze

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #513431
  Jeremić Ljiljana
  Učesnik

   Parazit Uncinula necator se javlja na površini zeljastih delova vinove loze.Na lišću se javljaju prvi simptomi u vidu belih do sivo belih pega.Ispod navlake se vidi nekrotirano tkivo.Ako su napadnuti cvetovi dolazi do njihovog brzog sušenja.Lastari se zaražavaju dok su zeleni a vrhovi zaraženih mladih lastara se suše.Bobice mogu biti zaražene od zametanja do pojave šarka.Posle zametanja zaražene mlade bobice ubrzo bivaju prekrivene beličastom masom konidija i dolazi do njihovog sušenja..Ako dođe kasnije do zaražavanja bobica,posebno u fazi intenzivnog porasta bobica na površini se javlja beličasta navlaka ispod koje dolazi do nekrotiranja tkiva i do pucanja tako zaraženih bobica.Ako je u to vreme povećana vlažnost vazduha na takvim bobicama dolazi do pojave Botrytisa i nastaje truljenje grožđa.
   Parazit prezimljava u obliku micelije između ljuspica zaraženih pupoljaka.Od ovakvih pupoljaka razvijaju se zaraženi mladari koji imaju skraćene internodije i sitno lišće.Infekcija se širi tokom vegetacije konidijama .Prezimljava i u obliku kleistotecija na površini biljnih organa,ali je to manjeg značaja.Aktivnost pepelnice počinje kada su temperature oko 5 stepeni.Temperatura iznad 35 stepeni onemogućava razvoj pepelnice .Konidije klijaju pri relativnoj vlažnosti vazduha od 25-100 %.
   Uncinula necator je obligatni parazit ,intenzivnije se razvija kod bujnijih sorti ,u zasadima koji su đubreni sa velikom količinom azotnih đubriva.
   Suzbijanje pepelnice počinje u ranim fazama razvoja,kada su lastari dužine 5-10 cm i to sa preparatima Karathane i Sabithane zbog njihovog boljeg delovanja na nižim temperaturama. Intenzivniji napad pepelnice treba očekivati u fazi cvetanja i precvetavanja.Kasnije se tretiranja uglavnom poklapaju sa tretiranjima protiv plamenjače.Za zaštitu od pepelnice mogu se koristiti sistemični i preventivni preparati.Od sistemičnih koristiti Tilt,Akord,Impact 25-SC,Systhane 12-E, Rubigan, Sabithane, Olymp 10-EW,Stroby-DF, Topas 100-EC. U kritičnim fazama treba dodati i preparate na bazi sumpora Kolosul,Thiovit jet,Microthiol disperse i druge.
   Na teritoriji Pomoravskog okruga svake godine dolazi do pojave pepelnice u različitom intenzitetu. Proizvođačima preporučujemo posebno na onim površinama gde je proteklih godina bio jači napad bolesti obavezno obave prvo tretiranje na početku vegetacije (5-10 cm lastari) .U ovoj fazi dolazi i do pojave grinja na vinovoj lozi – Eryophyes vitis i Calypitrimerus vitis pa uz preparat protiv pepelnice treba upotrebiti i neki preparat protiv grinja Armadu ili Talstar.

   Dipl.ing.Ljiljana Jeremić

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.